Za burku na dva roky do vězení, navrhuje italská Liga severu

Řím – Italští nacionalisté z Ligy severu předložili návrh zákona, podle něhož by bylo zakázáno nosit muslimskou burku. Tento závoj zahalující hlavu i tělo se sice v textu přímo neuvádí, ale podle návrhu by mohl být ten, kdo z důvodu náboženské příslušnosti ztěžuje nebo znemožňuje svou identifikaci, odsouzen ke dvěma letům vězení a k pokutě až dva tisíce eur (asi 50 tisíc korun).

Liga severu, v jejímž čele stojí Umberto Bossi, je spojencem pravicové vlády premiéra Silvia Berlusconiho a je zaměřená proti imigrantům. Její členové často předkládají návrhy zaměřené proti muslimům. „Nejsme rasisté, nemáme nic proti muslimům, ale zákon musí být stejný pro všechny,“ vysvětluje podle italského tisku předseda poslanecké skupiny této regionální strany Roberto Cota. Připomněl zákon z roku 1975, který zakazuje - s výjimkou nezbytných případů - dokonce i nošení přilby, pokud to může bránit identifikaci.

Letos v srpnu starosta severoitalského města Varallo Sesia, rovněž člen Ligy severu, zakázal ženám nosit k místním bazénům a k řece islámský koupací oblek zvaný burkiny. Porušení zákazu se trestá pokutou 500 eur. Loni v prosinci podala Liga severu parlamentu návrh na zákaz výstavby muslimských modliteben a muslimských kulturních center v Itálii do té doby, dokud parlament neschválí zákon o jejich výstavbě.

Burkini
Zdroj: ČT24/inajif.com