Musíme respektovat ratifikační proces Lisabonu v ČR, shodly se špičky EU

Brusel – Evropská unie respektuje, jakým způsobem probíhá ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice. Shodli se na tom šéf švédského předsednictví Fredrik Reinfeldt, předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Schůzky vrcholných představitelů EU se měl zúčastnit i český premiér Jan Fischer, kvůli technické závadě letadla se však do Bruselu dostal jen virtuálně pomocí videokonference.

„Musíme respektovat ratifikační proces v České republice,“ prohlásil na brífinku po jednání Reinfeldt. Česko a Polsko jsou poslední země EU, kde ratifikační listinu ještě nepodepsal prezident, polský podpis se ale čeká „brzy“. Český premiér Jan Fischer se domnívá, že se podaří ratifikovat Lisabonskou smlouvu v Česku do konce roku. Podle něj totiž neexistují signály, že by český prezident smlouvu nakonec nepodepsal.

Fischer dnes navíc oznámil, že se v úterý setká s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Jednat spolu budou o možném novém českém eurokomisaři.

Na Prahu nesmíme tlačit, domnívá se šéf Evropského parlamentu

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek navíc prohlásil, že by Brusel neměl na Prahu kvůli dokončení ratifikace dokumentu příliš tlačit. Buzek bude v pátek osobně jednat v Praze s Klausem. „Každý se musí rozhodnout sám. Nebylo by demokratické vytvářet nějaký tlak,“ uvedl Buzek s tím, že na Klausovo rozhodnutí čeká 500 milionů obyvatel EU a unie se v současnosti nachází v nelehké situaci.

Švédské předsednictví chce, aby Lisabonská smlouva začala platit pokud možno ještě během jeho předsednictví, tedy do konce roku. Podle švédského premiéra Reinfeldta je rozhodnutí nyní na českém ústavním soudu. Ten by podle něj mohl přijít s nějakým rozhodnutím za dva nebo tři týdny.

„Očekáváme ratifikaci. Ale je to nezávislé rozhodnutí země. Čekáme na jejich rozhodnutí,“ řekl Reinfeldt. „Před nějakou dobou jsme se dohodli, že 27 zemí musí tento dokument uložit do Říma. Musíme si za tím stát,“ dodal.

V Itálii se uchovávají unijní smlouvy. Předáním ratifikačních dokumentů k dané smlouvě se završuje ratifikační proces v dané členské zemi. Pro vstup „Lisabonu“ v platnost by jej musely schválit všechny členské země EU. Buzek také zdůraznil, že EU potřebuje, aby smlouva začala platit co nejdříve. Evropě podle něj pomůže k větší efektivitě a lepšímu rozhodování.