Rudí teroristé zabili v Indii 17 policistů

Dillí – Indie plánuje rozsáhlou ofenzivu proti maoistickým povstalcům na východě a v centrální části země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na policejní zdroje. Dillí se snaží zabránit dalším atentátům. Maoisté naposledy dnes zavraždili ve státě Maháráštra 17 policistů. Premiér Manmóhan Singh ultralevicové povstalce označil za největší hrozbu pro indickou bezpečnost.

Podle informací indických sdělovacích prostředků asi 150 až 200 maoistů obklíčilo policejní stanici v Lahirí, následovaly tříhodinové boje, během kterých přišlo o život 17 policistů.   

Ve středu přitom indická vláda vyzvala maoistické povstalce, aby ukončili násilnosti, jinak jim hrozí rozsáhlá vojenská operace. Popudem k této výzvě bylo objevení těla policisty s uříznutou hlavou ve státě Džharkhand na východě země. Za jeho vraždu jsou zřejmě zodpovědní rovněž maoisté.   

Maoisté, kteří zahájili svůj boj v roce 1967 v devíti z 29 indických států, tvrdí, že bojují za práva chudých a bezzemků a že jejich vzorem je čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung. Častým terčem jejich útoků jsou policisté a vládní zaměstnanci.

Vydáno pod