Záplavy po tajfunu Parma už mají víc než 100 obětí

Manila – Rozsáhlé povodně a sesuvy půdy dál trápí severní Filipíny. Vypukly po tajfunu Parma a vyžádaly si už nejmíň 122 obětí. Úřady se pomalu dostávají do zaplavených oblastí a odstraňují následky škod. Stoupl také počet mrtvých po řádění tajfunu Ketsana na konci září a to na 337. A stále jsou desítky lidí, o kterých se zatím nic neví.

Na Filipínách v posledních dnech umírali lidé hlavně kvůli sesuvům půdy a záplavám, které vyvolaly prudké lijáky provázející tajfuny Ketsana a Parma. Sesuvy půdy blokují příjezdové cesty do horských měst a je obtížné zjistit přesný počet obětí. Obtížně se sem dostává i pomoc. 

Zpravodajská stanice CNN zatím hovoří o 122 obětech tajfunu Parma. Čísla ale ještě zřejmě porostou. Nejvíce mrtvých je hlášeno z provincie Benguet. Oblast zasáhlo v posledních dnech nejméně 100 půdních sesuvů. Pod nánosy bahna zmizely celé vesnice. Nikdo zatím nevím, kolik je zde pohřbeno lidí. 

Studio ČT24 - Pomoc pro Indonésii a Filipíny (zdroj: ČT24)

V provincii Pangasinan se protrhla místní hráz, před vodním přívalem se lidé ukrývali na střechách svých domů. Východní část provincie Pangasinan se proměnila v jednu velikou řeku. Do postižené oblasti se nemohla dostat těžká vojenská technika. S evakuací lidí proto pomáhají vrtulníky a lodě. Záplavy na Filipínách zatím vyhnaly z domovů na 50 tisíc lidí. Ti teď přežívají v provizorních nouzových táborech. 

Dnes také úřady zvýšily počet lidí, kteří zemřeli při řádění bouře Kestana. Ta si zatím vyžádala 337 mrtvých, tedy zhruba o 40 více, než se dosud předpokládalo. Tyto přírodní pohromy, které si vybraly dohromady daň více než 400 lidských životů, patří k nejhorším, které tichomořský ostrov postihly za posledních 40 let.

Nouzový tábor pro evakuované lidi
Zdroj: ČT24