Ohrožené lvy nyní chrání jejich největší znalci – Masajové

Nairobi – Africká Keňa bojuje za zachování existence svých nejznámějších šelem volné přírody. Odborníci varují, že populace lvů by zde mohla do dvou desítek let úplně vyhynout. Do jejich ochrany se nyní pustili Masajové, kteří stejný druh dříve zabíjeli, aby ochránili sebe i své domovy. Díky pozoruhodným schopnostem a znalostem zdejší přírody se na jihu země v rámci nového projektu stali strážci lvů.

Vědci do nedávné doby hovořili o populaci zhruba 200 tisíců žijících lvů v celé Africe, reálné průzkumy však odhalily číslo až desetinásobně menší. Masajští bojovníci dříve zabíjeli šelmy kvůli rituálním potřebám nebo ochraně svých domovů. Za tu dobu ale počet šelem mimo rezervace, kde jsou chráněné, dramaticky klesl. „Teď už se tu lvi nezabíjejí, znamená to, že přišly lepší časy. Jsme zaměstnaní jako lví strážci a jejich ochrana je pro nás velkým přínosem. A navíc, počet lvů v oblasti stoupá,“ řekl jeden ze strážců Mokoi Lekanai.

Masajové v tradičních oděvech cestují po keňských pláních a zapisují, jaká zvířata kde zahlédli. Pomáhá jim v tom i technika, několika lvům se během obchůzek podařilo nandat obojky s vysílačkou. Veškerá snaha má sloužit k tomu, aby se mezi lvy a lidmi postupně redukovala možnost vzniku konfliktů a následného zabíjení.

Reportáž Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)

Neziskový projekt strážců lvů je zatím přínosem pro všechny. Domorodci dostávají za svou práci zaplaceno z pěnez od dárců, návštěvníci naopak mají při turisticky atraktivním doprovodu masajského bojovníka možnost vyjet do divoké přírody. „Když se lvi přiblíží k obydleným oblastem, napadají domácí zvířata, a to domorodce samozřejmě rozzuří. Místní se pak vydají lvi zabíjet jen proto, aby se jim pomstili. Teď domorodce zaměstnáváme, aby hlídali, kde se lvi pohybují a včas řekli ostatním, do jakých míst nemají hnát svůj dobytek,“ popsala další rysy projektu Amy Howardová.

  • Příslušník masajského kmene autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1169/116896.jpg
  • Masajská záchrana lvů v Keni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1169/116894.jpg