Vrtulníky OSN zachraňovaly vzácné gorily v Kongu

Kinshasa - Čtveřici mláďat vzácných goril východních nížinných se podařilo zachránit z válečné zóny v Demokratické republice Kongo. Zvířatům hrozilo, že tu budou ulovena na maso nebo prodána na černý trh. Ohrožená zvířata v úterý přepravily vrtulníky mírových sil OSN do rezervace Kasugho ve východním Kongu. Vědci tu budou nyní sledovat, jestli jsou mláďata připravena k vypuštění do volné přírody. V červnu by se k nim mělo připojit dalších šest jedinců, které jsou nyní ve Rwandě.

Gorily již byly v rukou pašeráků v různých místech povstalci ovládaného východu země, když se je podařilo zachránit. Vrtulníky je pak přepravily z hlavního města východokonžské provincie Severní Kivu Goma do oblastní rezervace. Letecká přeprava je součástí boje proti nelegálnímu obchodu s mláďaty goril, který začal v uplynulých letech stoupat kvůli rostoucí aktivitě ozbrojených skupin a trvale špatné bezpečnostní situaci v regionu.

Benoît Kisuki, ředitel konžské kanceláře Mezinárodního svazu na ochranu přírody

„Když se používají vozidla, je tu velké nebezpečí, že o zvířata přijdeme, protože budou traumatizovaná. Přepravili jsme je letecky, protože jsme chtěli omezit míru stresu.“

Vědci se shodují na existenci čtyř různých poddruhů goril. Všechny patří mezi ohrožené druhy, tři z nich jsou ohrožené kriticky. Konkrétně gorily východní nížinné (Gorilla beringei graueri) figurují na červeném seznamu kriticky ohrožených druhů Mezinárodního svazu na ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). O velikosti jejich populace neexistují podle Reuters přesná čísla.