Parlament oficiálně vyhlásil Aquina prezidentem Filipín

Manila - Filipínský parlament dnes oficiálně vyhlásil prezidentem země Benigna „Noynoy“ Aquina, který jasně zvítězil v květnových volbách. Aquino, který v předvolební kampani sliboval hlavně boj s chudobou a korupcí, získal podle parlamentu ve volbách 10. května přes 15,2 milionu hlasů. Jeho největší konkurent, exprezident Joseph Estrada, který byl svržen v roce 2001, obdržel 9,4 milionu hlasů. Padesátiletý Aquino je syn někdejší populární filipínské prezidentky Corazon Aquinové (1986-1992). Do povědomí veřejnosti se tento doposud nepříliš známý politik dostal až loni v srpnu, kdy jeho matka zemřela.

Aquinová je na Filipínách ctěna jako vůdkyně lidové revolty za obnovu občanských svobod. Na jejího manžela, senátora Benigna Aquina staršího, byl spáchán úspěšný atentát v roce 1983 jako na odpůrce režimu diktátora Ferdinanda Marcose, který byl svržen o tři roky později.

Filipínci vkládají do svého příštího prezidenta obrovské naděje. Skeptici ale varují, že na sebe za dvanáct let působení v kongresu nijak výrazně neupozornil, a navíc mu chybí jakákoli předchozí zkušenost s prací v exekutivě. Nový prezident ve funkci vystřídá Glorii Macapagalovou-Arroyovou. Slavnostní přísahu složí 30. června.

Vydáno pod