Slovenští voliči šli českou cestou: vyhrál Fico, většinu má ale pravice

Bratislava – Výsledky slovenských parlamentních voleb potvrdily první odhady a připomínají nedávné hlasování do české Poslanecké sněmovny: s 34,79 procenta hlasů zvítězila sice vládnoucí strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, většinu křesel ale získala pravostředová opozice. Zatímco po sečtení hlasů ze zhruba třetiny okrsků to ještě vypadalo, že oproti prvním povolebním odhadům agentur MVK a Focus nakonec přece jen těsně získá většinu současná vládní koalice, rýsoval se po sečtení více než poloviny okrsků dokonce volební pat. Podle neoficiálních výsledků získaly strany pravého středu 79 křesel, vládní koalice 71. Volební účast činila necelých 59 procent.

Podle zatím neoficiálních výsledků zveřejněných Statistickým úřadem Slovenské republiky se do Národní rady dostalo šest stran: vedle Směru-sociální demokracie (Směr-SD) a vládní Slovenské národní strany (SNS) i největší opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) v čele s Ivetou Radičovou, Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a jedna ze dvou stran zastupujících zájmy slovenských Maďarů Most-Híd.

Třetí koaliční partner Směru, Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) někdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, se po 20 letech do parlamentu nedostal. Stejně tak - oproti prvním odhadům - nepřekročila pětiprocentní hranici ani Strana maďarské koalice (SMK).

Neoficiální výsledky slovenských parlamentních voleb:

1. Směr-SD (34,79 %)
2. SDKU-DS (15,42 %)
3. SaS (12,14 %)
4. KDH (8,52 %)
5. Most-Híd (8,12 %)
6. SNS (5,07 %)

Do parlamentu se nedostala LS-HZDS (4,32) ani SMK (4,33).

Iveta Radičová už podle deníku Sme na dnešek avizovala neformální rozhovory o sestavení pravicové vlády se stranami SaS, KDH a Most-Híd. „Zdá se, že změna je skutečně na dosah,“ prohlásila na ranním brífinku a poblahopřála straně Směr-SD k volebnímu vítězství.

Mečiarova HZDS se zřejmě do parlamentu nedostane
Zdroj: Jan Koller/ČTK
Vydáno pod