Srbsko lépe spolupracuje s trestním tribunálem, přiblížilo se EU

Lucemburk – Ministři zahraničí Evropské unie dnes na svém jednání odblokovali takzvanou stabilizační a asociační dohodu s Bělehradem, čímž přiblížili Srbsko k členství v EU. Bělehrad sice dohodu s unií podepsal již před časem, ale jejímu naplňování bránila údajně váznoucí spolupráce Srbů s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Tribunál stíhá osoby obviněné z válečných zločinů spáchaných za občanské války v bývalé Jugoslávii v 90. letech.

Po Srbsku v minulosti požadoval ICTY mimo jiné dopadení bývalého velitele bosenskosrbské armády generála Ratka Mladiče a někdejšího bosenskosrbského prezidenta Radovana Karadžiče. Zatímco v prvním případě se to Bělehradu zatím nepodařilo, ve druhém ano a proces s Karadžičem už v Haagu začal.

Hlavní žalobce ICTY Serge Brammertz dnes šéfy diplomacií EU přesvědčil, že spolupráce Srbska s tribunálem se zlepšuje. Nizozemsko, které dosud naplňování stabilizační a asociační dohody blokovalo, v reakci na jeho zprávu ustoupilo od svého odmítavého postoje. Stanovisko nizozemské vlády do jisté míry souviselo i s tím, že právě její vojáci tvořili mírové jednotky, jež nebyly v roce 1995 s to zabránit masakru v bosenské enklávě Srebrenici.

Stabilizační a asociační dohoda, pod níž dosud chyběl právě podpis Nizozemska, Srbsko zavazuje k přizpůsobení vlastní legislativy zákonodárství EU. Výměnou za to Bělehrad získá nejen lepší přístup na evropské trhy, ale i přístup k některým unijním fondům.

EU podporuje sankce proti Íránu

Většina členských států Evropské unie chce přijmout další sankce vůči Íránu. Podle drtivé části unijních ministrů zahraničí sankce, které minulý týden schválila OSN, nestačí. EU zatím přesný seznam sankcí nemá a teprve jej připraví. Mezi nimi by nicméně mělo být například embargo na vývoz technologií pro těžbu ropy a zemního plynu do Íránu či omezení finančních toků do a z íránských bank.

Ministr zahraničí Jan Kohout:

„My jsme pro to, aby ty dodatečné sankce byly implementovány co nejdříve, a navíc aby byl dán pokyn k vypracování sankcí, které budou vycházet z momentu porušování lidských práv - to znamená pronásledování opozice, popravy jinak smýšlejících a podobně. Tedy aby vznikl ještě balíček sankcí, který bude zaměřen na původce politických represí, které v Íránu v tuto chvíli jsou.“