Pád malého letadla v Africe nikdo z 11 cizinců nepřežil

Yaoundé – V husté džungli západoafrické Konžské republiky našly pátrací týmy trosky malého letadla Casa C-212, které v sobotu s jedenácti cizinci na palubě beze stopy zmizelo během letu z kamerunské metropole Yaoundé do pohraničního hornického města Yangadou. V troskách se podařilo identifikovat i 10 obětí. Letadlem cestovali manažeři a majitelé australských důlních společností - letěli se podívat na slibné nové naleziště železné rudy u hranic Kamerunu s Kongem. Byl mezi nimi i jeden z nejbohatších Australanů - Ken Talbot. Nehodu nikdo nepřežil, příčiny neštěstí zatím nejsou známy.

Poslední kontakt s dispečery měla posádka asi 40 minut po startu v sobotu dopoledne. Na palubě letadla bylo šest Australanů, dva Britové, dva Francouzi a Američan. Australané na palubě byli zaměstnanci těžební společnosti Sundance Resources a v afrických státech Kamerun, Rovníková Guinea a Konžská republika měli jednat o těžbě železné rudy. Mezi cestujícími byl i předseda společnosti Gindalbie a Sundance Geoff Wedlock.

Letadlo spadlo zřejmě na území Konžské republiky asi deset kilometrů od hranice s Kamerunem. Při žádném ze dvou uskutečněných hovorů se posádka o žádných problémech nezmínila. Počasí bylo během letu dobré.

Po letadle kromě vrtulníků a letadel z Konga a Kamerunu pátraly také francouzské jednotky v Gabonu. Úřady vyzvaly ke spolupráci i místní obyvatele. Letadlo zmizelo v neprobádané oblasti charakteristické hustými pralesy. Pátrání navíc ztěžovaly mlhy.