Leukémie půjde díky patentu vědců z Brna vyléčit snáze

Brno - Léčba chronické lymfatické leukémie by měla být do dvou let v českých nemocnicích dokonalejší. Nemoc je u nás nejčastějším druhem leukémie a za rok ji lékaři zjistí u 600 lidí. U jednotlivých nemocných se však liší průběh, zatímco někteří s ní bez potíží žijí desítky let, u jiných je nutná agresivní léčba. Nová metoda, kterou vyvinuli vědci v Brně, umožní tyto dva typy nemocných od sebe poznat.

Vědci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity detekovali tři geny, z nichž lze průběh nemoci vyčíst. Jejich hladina pak signalizuje, zda pacient trpí vážnou formou nemoci, nebo tou lehčí. Lékařům taková informace usnadní rozhodování o léčbě. U pacientů s dobrou prognózou nebude třeba aplikovat mnohdy drastickou chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně, informovala za brněnský výzkumný tým Šárka Pospíšilová.

Michael Doubek z hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno

„Pro pacienty je důležité vědět, do které ze dvou základních skupin budou patřit, zda mohou vést normální život a nemoc je nebude nijak omezovat, nebo naopak budeme muset vynaložit velké úsilí… Plánujeme, že bychom ji využívali u všech našich nemocných.“

Podle vědců je metoda spolehlivá a prognózu nemoci určuje s přesností až 95 procent. Firma Generi Biotech, která přístup k patentu díky licenční smlouvě získala, už vyvíjí výbavu pro aplikaci metody v praxi. Pracuje na sadě, pomocí níž by ze vzorku krve pacienta mohli průběh chronické lymfatické leukémie odhadnout lékaři v nemocnicích.