Zahájení jednání G20 poznamenalo násilí anarchistů

Toronto - Kanadské Toronto, dějiště summitu G20, zažilo včera večer demonstrace a násilí anarchistů. Policie již situaci zvládá. Státníci nejbohatších a nastupujících ekonomik řeší, jak dosáhnout silného oživení ekonomiky. Rýsuje se kompromis. Účet za bezpečnost summitů G8 a G20 stál Kanadu miliardu dolarů. Policie konferenční centrum v Torontu uchránila, ale proti rychlému nástupu anarchistů byla nejdříve bezmocná.

Z hlavního proudu klidného mnohatisícového protestu se oddělilo křídlo radikálů. Za terč si vybrali výlohy a parkující auta, včetně policejních. Pořádkové jednotky jich nejméně 75 zatkly,většinou, když se po činu nedaleko převlékali z maskovací černé. „Toronto zažilo nesmyslný útok zločinců, jejichž jediným motivem je páchat násilnosti a vandalství. Je škoda, že se tomu nedalo zabránit, ale chci vás ujistit, že pachatelé budou pohnáni k zodpovědnosti,“ prohlásil policejní velitel Bill Blair.

Protesty proti jednání bohatých a nastupujících ekonomik se v Torontu konají už celý týden. Po oficialitách pracovní večeře dnes čeká skupinu zemí G20 skutečný jednací den. Spojené státy tlačí na Evropu a Japonsko, aby posílily domácí spotřebu a pomohly rozjezdu slabého oživení. Rozpočtové škrty Amerika kritizuje jako nebezpečné.

Skupina zemí G20 jedná druhý den v Torontu (zdroj: ČT24)

Timothy Geithner, ministr financí USA:

„Úkolem skupiny zemí G20 je, že musíme jednat tak, abychom posílili vyhlídky na hospodářský růst.“


Prezidenti USA a Číny Barack Obama a Chu Ťin Tchao využili příležitosti, kterou summit G20 nabízí – sejít se osobně. Žehlili komplikace ve vztazích - postoj k Íránu nebo Tchajwanu. Washington si ale hlavně přeje, aby Čína pokračovala v uvolňování kurzu Jüanu. Snížilo by to velký americký obchodní deficit a pomohlo zaměstnanosti. Chu Ťin Tchao rovněž přijal Obamovo pozvání na oficiální státní návštěvu.

Společná diskuse G20, skupiny, která představuje 85 procent světového HDP a čtyři miliardy obyvatel, se zaměřuje na to, jak po velké krizi udržet a urychlit oživení. Jádrem sporu je evropské škrcení rozpočtových deficitů. Podle Američanů může přehnané šetření uvrhnout hospodářství do druhé vlny recese, podle Brazílie poškodit právě nastupující ekonomiky.

Státní dluh USA už překročil 1 bilion eur. Kalifornii hrozí bankrot, jiným americkým státům chybí peníze na zdravotnictví a sociální výdaje.  Obamovy plány na další stomiliardovou finanční injekci drhnou-i kvůli odporu ve vlastní straně. 84% Američanů vidí v dluzích nejhorší hrozbu příštích let.

Už včera ale vznikl návrh závěrečného prohlášení, které je kompromisem. Podle něj by Evropa mohla snížit své deficity o polovinu během tří let, a všichni by měli v zájmu stability zpřísnit kontrolu bank.