Ukrajina už nechce do NATO, dveře má ale otevřené

Kyjev - Ukrajina se zřejmě vzdává aspirací na členství v NATO a chce vojensky zůstat nezúčastněnou zemí, naopak výslovně usiluje o členství v EU. Zmínka o možném členství země v alianci byla podle agentury ITAR-TASS vypuštěna z nového znění zákona o zásadách vnitřní a zahraniční politiky, který ukrajinský parlament přijal v noci na dnešek. Zákon byl připraven z iniciativy nového prezidenta Viktora Janukovyče, který prosazuje sbližování Kyjeva s Moskvou. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v Kyjevě ujistila ukrajinské vedení, že dveře do Severoatlantické aliance stále zůstávají pro Ukrajinu otevřené.

Podle velvyslance ČR při NATO Martina Povejšila nejde rozhodně o překvapení, protože o tomto kroku již představitelé aliance s ukrajinskými zástupci hovořili. „Nic to nemění na takzvané politice otevřených dveří aliance,“ poznamenal a dodal, že nelze dopředu říct, zda Kyjev zase časem svůj postoj nezmění. A podobně se vyjádřila i šéfka americké diplomacie. „Pokud jde o NATO, budiž to řečeno jasně: Ukrajina je svrchovaná a nezávislá země, která má právo sama si zvolit vojenskou alianci, o jejíž členství stojí,“ řekla Clintonová na setkání s ukrajinským ministrem zahraničí Kosťantynem Hryščenkem.

Změna ukrajinského zákona může mít vliv i na přijetí Gruzie

Projednání významného dokumentu v posledním čtení trvalo parlamentu více než pět hodin a skončilo několik minut před půlnocí. Pro návrh zákona, který odmítá účast Ukrajiny v politicko-vojenských seskupeních typu Severoatlantické aliance, nakonec hlasovalo 259 ze 450 poslanců. Přihlášených přítomných poslanců však bylo podle ITAR-TASS jen 279.

Krok Ukrajiny by mohl mít dopady na přístupové ambice jiné bývalé sovětské republiky - Gruzie. O jejich přistoupení k NATO se totiž hovořilo v alianci vesměs jako o jednom balíku. „Pochopitelně to komplikuje souvislosti zejména ve vztahu ke Gruzii,“ připustil český velvyslanec. Mění to podle něj geopolitický kontext, když z uvažovaného „balíčku“ vypadne země o velikosti a významu Ukrajiny.

Janukovyč otáčí kormidlo Ukrajiny k Rusku

Janukovyč se od svého zvolení letos v únoru snaží Ukrajinu politicky sblížit s Ruskem. Jeho předchůdce, prozápadní Viktor Juščenko, naopak k nelibosti Ruska usiloval o sblížení se Západem a členství v NATO považoval za svou dlouhodobou prioritu. Země za Juščenkovy vlády začala aktivně spolupracovat s aliancí.

„Prezident navrhuje stáhnout z pořadu dne otázku připojení k NATO, protože rozděluje ukrajinskou společnost,“ řekl při červnovém předkládání návrhu zákona k prvnímu čtení poslancům ministerský předseda Mykola Azarov. Podle něj je většina Ukrajinců proti integraci do euroatlantických struktur. „Není žádných pochyb o tom, že tato volba bude ve světě přijata s úlevou a s porozuměním,“ řekl Azarov.

Postoj Ukrajiny, která stojí o účast v programech NATO zaměřených na vstup do aliance, ale zároveň oficiálně členství odmítá, je bezprecedentní, řekl nedávno asistent generálního tajemníka NATO pro obrannou politiku a plánování, bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.