Biden přijel neohlášen do Iráku

Bagdád – Do Iráku nečekaně dorazil americký viceprezident Joe Biden, který je hlavním představitelem americké administrativy pro záležitosti spojené s Irákem. Chce se připojit k americkým vojákům na nedělních oslavách Dne nezávislosti, měl by se také setkat s prezidentem Džalálem Talabáním i politiky, kteří se snaží od březnových voleb sestavit vládu. Právě kvůli povolebnímu patu dosud odmítali američtí představitelé do Iráku přijet.

V iráckých volbách zvítězila opoziční formace Ajáda Alávího, která získala 91 mandátů. Blok premiéra Núrího Málikího ale má jen o dvě křesla méně. Během čtyř měsíců od voleb nedokázalo žádné uskupení získat podporu menších stran, a nemá tak většinu. Biden po příletu na bagdádské letiště řekl, že věří v brzký vznik vládní koalice.

Biden mohl svojí neohlášenou návštěvou odpovědět na prohlášení některých iráckých představitelů, kteří si myslí, že by se Spojené státy měly výrazněji zasadit do jednání o nové vládě. Ministr zahraničí Hošjar Zibarí, který Bidena vítal na letišti, prohlásil, že se Spojené státy víc starají o stahování vlastních vojáků z Iráku než o ukončení politického patu.

Nezávisle na Bidenovi přicestovala dnes do Iráku také skupina amerických senátorů. Republikáni John McCain a Lindsey Grahamová a nezávislý Joe Lieberman jednali s premiérem Málikím, později během dne také vítali Bidena při příletu do Bagdádu.