Speciální videohry pomáhají lidem trpícím Parkinsonem

Washington - Videohry představují pro někoho ztrátu času, pro jiného zábavu. Jsou i lidé, u kterých hraní her přerostlo v závislost a způsobuje vážné potíže. Co se však již tolik neví, je to, že videohry mohou naopak i léčit. Musí jít ale o hry speciálně vytvořené. Lidem s Parkinsonovou chorobou mají pomoci originální léčebné pomůcky. Pohání tak třeba vpřed drezínu pohyby celého těla. Cviky pomáhají trénovat chůzi a rovnováhu.

Tato konkrétní videohra nutí hlavně k opakovanému vstávání a sedání si, což je pro většinu postižených problematický pohyb. Procvičují se při něm zároveň svaly důležité pro správnou chůzi. Princip fungování je stejný jako u všech podobných videoher - člověk si na tělo připevní senzor, který pohyby přenáší na obrazovku. Systém hráče opravuje a nutí je cvičit poctivě: pokud nejsou gesta správná nebo tělo ztratí rovnováhu, hra nepostoupí do další úrovně. Cviky jsou dílem odbornic z Ústavu ošetřovatelství při Kalifornské univerzitě v San Franciscu.

Pacientka Sue Lifschizová:

„Jsem přesvědčená, že to lidem pomůže. Pro pacienty s Parkinsonem je opravdu důležité, aby podstupovali takové zkoušky. Je třeba najít co nejvíc způsobů, jak udržovat nás nemocné v kondici.“

Hrou proti Parkinsonovi (zdroj: ČT24)


Lidé s Parkinsonovou chorobou mívají tři základní příznaky: prvním je neohebnost, jsou jakoby ztuhlí. Dále mají potíže s pohybem, jsou velmi pomalí. A konečně, často trpí třasem. „Když všechny tyhle věci spojíte, vyjde vám, že musíme hlavně procvičovat rovnováhu a kroky. Cviky jsou vymyšlené tak, aby směřovaly k rychlejším pohybům a rozhýbávaly ztuhlost těla,“ řekla Glenna Dowlingová z katedry fyziologického ošetřovatelství UCSF.

Výhoda je, že pacienti mohou léčbu podstupovat sami a v pohodlí domova, snižují se tak i náklady na terapii. Přesto měly autorky myšlenky problém získat na tvorbu her grant. Nakonec je napadlo zaklepat na dveře nedalekého studia, které se zabývá interaktivními médii. Od té doby vznikla už celá série her pro pacienty s Parkinsonovou nemocí a s mozkovou obrnou.

Hranice možností u nemocných znamenaly pro autory novou zkušenost. Do té doby totiž vytvářely klasické zábavné hry pro široký trh. „Byl jsem zvyklý dělat hry co nejtěžší. Takové, aby si je lidé mohli hrát co nejdéle. Pro tenhle projekt to samozřejmě není možné, hry jsou mnohem lehčí. Ale přesto musejí zůstat zajímavé. A v tom je pro nás výzva,“ prohlásil Bill Dwyer z Red Hill Studios.

Zdá se, že experiment přichází v pravý okamžik, generace někdejšího poválečného babyboomu stárne. Zároveň většina současných seniorů už má zkušenosti s novými technologiemi, jsou tedy ideálními klienty. „Jsme teprve na začátku pokusu, jak zkombinovat rehabilitace s fyzioterapeutickou hrou. Ale dokážu si představit, že se dají vymyslet varianty pro pacienty po zraněních mozku nebo po mozkové mrtvici,“ konstatoval Dwyer.

V první fázi by se měla na trh dostat sada deseti videoher s různými druhy cvičení. Na světě už je třeba dobrodružná hra určená speciálně pro děti s mozkovou obrnou. Tvůrci ale připojují varování: každý pacient by měl nejdřív tuhle zábavnou podpůrnou terapii probrat se svým lékařem.