Vojenský robot pomůže psům bez nohy. A naopak

Washington - Konstruktéři s oblibou hledají inspiraci v přírodě. Vznikl tak i vojenský robot BigDog, kterého před pěti lety představila americká armáda. Dokáže se neohroženě vydat i do té nejprudší palby, aby vojákům donesl munici, léky nebo cokoliv je zrovna potřeba. V budoucnu by mohl evakuovat i zraněné vojáky z bojiště. Vědci teď ale zašli ještě dál. Rozhodli se, že využijí psy, aby podobné roboty naučili, jak se pohybovat bez jedné nohy.

BigDog si umí poradit s prakticky každým druhem terénu. Nejprudší stoupání ani pořádné náledí ho nedokážou vyvézt z rovnováhy. Jeho nohy ovšem tak pevné nejsou, a pokud by o jednu z nich v boji přišel, pro armádu by to byla citelná ztráta. Vědci se proto pustili do zkoumání skutečných psů po amputaci tlapy a doufají, že jim podrobné pozorování jejich běhu pomůže lépe pochopit zákonitosti pohybu čtyřnožců. Je totiž pravda, že pes bez jedné tlapy se většinou dokáže pohybovat dál celkem bez problémů.

„Pes běží na běhacím pásu a má na sobě reflexní značky. Zadní nohou dělá skoky a přední nohy se drží běžného způsobu klusu, tedy pravidelně se střídá pravá a levá. Zadní noha ale nemůže dělat nic jiného než skákat, jinak by se pes pohybovat nemohl,“ vysvětluje Martin Gross z Univerzity Friedricha Schillera.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Pohyb zvířat zachycovaly speciální vysokorychlostní infračervené kamery. Vědci pak srovnávali pohyb zdravých psů s těmi, kterým chyběla jedna tlapka. „Když jsme studovali jejich pohyb, zjistili jsme, že jsou rozdíly mezi tím, jak se pohybují psi s amputovanou přední končetinou a se zadní končetinou. Používají úplně jinou strategii,“ tvrdí Gross.

Rozdíl je navíc i v tom, o kterou packu pes přišel. Psi, kterým chybí přední packy, se musejí daleko víc snažit, aby svůj handicap dohnali. Psi bez zadní tlapy problémy nemají. „Přední nohy poskytují oporu tělu a zadní ho odrážejí kupředu. Zadní nohy drží více váhy těla, takže pro psy po amputaci předních tlap může být pohyb složitější, než pro ty bez zadních tlapek,“ popisuje Gross.

Nakonec si ale každý pes bez jedné končetiny poradí. Vědci by byli rádi, aby si stejně dokázali poradit i roboti. Pokusy jsou teprve v začátcích, do budoucna jsou naplánovány i s jinými zvířaty než se psy.