Smrt devatenácti lidí znamená definitivní konec Loveparade

Duisburg (Německo) - Nejméně 19 mrtvých a 342 zraněných si vyžádala sobotní tlačenice na technoparty Loveparade v německém Duisburgu. Policie do nynějška identifikovala 18 mrtvých, z toho 11 Němců. Další oběti pocházejí po jednom z Nizozemska, Austrálie, Itálie, Bosny, Číny a dvě ze Španělska. Kolik zranění je vážných, policejní mluvčí neupřesnil. Německé politiky tragédie šokovala a požadují její vyšetření. Organizátor technoparty uvedl, že kvůli tragédii se Loveparade v dalších letech už konat nebude.

„Loveparade vždy byla pokojnou zábavou a veselou party, kterou včerejší neštěstí navždy zastínilo,“ řekl organizátor technoparty Rainer Schaller. „Kvůli respektu (k obětem) nebudeme v zábavě pokračovat. Je to konec Loveparade,“ dodal.

Obětem bylo mezi 20 a 40 lety, uvedl dnes ředitel policie v Duisburgu Detlef von Schmeling. Podotkl také, že všechny oběti zahynuly na rampě vedoucí do areálu Loveparade. Vyvrátil tak předchozí spekulace o tom, že lidé umírali v tunelu, jímž vedla přístupová cesta na technoparty.

Německá kancléřka Angela Merkelová byla tragédií šokována. „Tito mladí lidé šli na party, místo toho je potkaly smrt a zranění. Jsem rozměrem utrpení a bolesti zděšená a zarmoucená,“ citovala ji agentura Reuters. „Dlužíme (obětem a pozůstalým) podrobné vyšetření události a případných organizátorských nedostaků,“ reagovali na tragédii němečtí Zelení. „Chyby v organizaci takové masové akce se nesmí opakovat,“ uvedli v prohlášení. Už v sobotu požadoval důkladné prošetření případu německý prezident Christian Wulff.

Hlavní organizátor cítí morální zodpovědnost

Radnice Duisburgu se k tragédii vyjádří dnes v poledne. Hlavní organizátor celoročního projektu Ruhr.2010, v jehož rámci se Loveparade konala, už ale prohlásil, že cítí částečnou odpovědnost za neštěstí. „Zcela jasně se také cítím odpovědný, ale pouze v morálním smyslu,“ řekl Fritz Pleitgen. Loveparade prý projekt Ruhr.2010 přijal jako „vyzkoušený formát“, který se vhodně zapojí do akcí v rámci udělení titulu evropského města kultury celému Porúří. „Ani finančně, ani organizátorsky jsme se ale na Loveparade nepodíleli,“ zdůraznil Pleitgen.

Místní úřady už se staly terčem kritiky za to, že k prostranství zpřístupnily jedinou cestu. Starosta Duisburgu Adolf Sauerland přijatá opatření hájil. „Předem jsme s pořadatelem a všemi zúčastněnými partnery vypracovali odůvodněný bezpečnostní koncept,“ napsal na webu města.

Lidé po sobě šlapali

Hromadnou paniku, která odpolední tragédii zapříčinila, vyvolal podle policie pád lidí z uzavřeného únikového schodiště do davu. Ten předtím ucpal přístupový tunel před prostranstvím, kde se akce konala.

Podobně souběh událostí viděli i svědkové z řad návštěvníků. „V určitou chvíli zástup lidí uvázl, pravděpodobně proto, že vpředu bylo všechno uzavřeno, my jsme viděli, že první lidé už leželi na zemi,“ řekl Udo Sandhöfer televizní stanici n-tv. „Další šplhali po stěnách a snažili se nějak dostat na prostranství oklikou, lidé v davu, kteří postupovali dál, jednoduše šlapali po těch, kteří leželi na zemi,“ dodal účastník technoparty.

I po masakru technoparty ještě několik hodin pokračovala, což mělo zabránit dalšímu chaosu mezi stovkami tisíc účastníků. Poslední návštěvníci už letošní Loveparade na bývalém nákladovém nádraží v Duisburgu opustili, dunění techna utichlo krátce po půlnoci.

Vydáno pod