Jižní Korea poslala do KLDR první část potravinové pomoci

Soul - Jižní Korea poslala svému severnímu sousedovi 530 tun mouky, které tvoří první část potravinové pomoci. KLDR po dvou měsících dešťů pomoc zoufale potřebuje a napětí na poloostrově se pomalu uvolňuje. Pchjongjang podle jihokorejského ministerstva obrany navrhl zahájení vojenských rozhovorů. Vztahy mezi oběma zeměmi vážně poznamenalo březnové potopení jihokorejské fregaty severokorejským torpédem.

V pondělí Soul oznámil, že do měsíce pošle 5 000 tun rýže do KLDR, která byla postižena katastrofálními záplavami. Pomoc by měla dosahovat částky 8,5 milionu dolarů a kromě rýže zahrnovat také 10 000 tun cementu, léky a další potřebné zboží.

KLDR naproti tomu navrhla svému jižnímu sousedovi uspořádání vojenských rozhovorů. Podle představ Pchjongjangu by se měli sejít generálové z obou stran a projednat otázky příměří mezi státy s ohledem na březnový incident, kdy severokorejské torpédo potopilo jihokorejskou loď. Poslední vojenské rozhovory na této úrovni se konaly v říjnu 2008.

V posledních dnech se vztahy mezi oběma Korejemi začaly zlepšovat. Minulý týden KLDR navrhla uspořádat nové setkání rodin, které rozdělila korejská válka z let 1950 až 1953. Od roku 2000, kdy se podobné akce organizují, mělo příležitost sejít se svými příbuznými více než 16 200 Korejců z rozdělených rodin. V uplynulém roce se ale žádná podobná schůzka nekonala.