Švédští nacionalisté zřejmě skončí v parlamentu v izolaci

Stockholm – Parlamentní volby ve Švédsku vyhrála vládní koalice pravého středu. Podle neoficiálních výsledků získala přes 48 procent hlasů. Ztratila ale parlamentní většinu. O křesla ji připravili Švédští demokraté, krajně nacionalistická strana, která se do parlamentu dostala vůbec poprvé a získala 20 mandátů. Premiér Fredrik Reinfeldt už ale oznámil, že s nacionalisty spolupracovat nebude, podobně se vyjádřila i švédská opozice. V ulicích Stockholmu, Göteborgu a Malmö dnes proti příchodu nacionalistů do parlamentu demonstrovaly tisíce lidí.

Premiér Reinfeldt první čtyři roky u moci dokázal udržet ekonomickou krizi za hranicemi země, a voliče si naklonil snížením daní. Jeho příští vláda ale bude mnohem slabší, a není jisté, jestli v parlamentu vůbec něco ze svého programu prosadí. I tak ale premiér označil volební výsledek za vítězství.

Fredrik Reinfeldt, švédský premiér:

„Stejná strana, která vyhrála v roce 2006, vítězí i v roce 2010. Je to naše velké vítězství.“

Podle neoficiálních výsledků získala Reinfeldtova středopravá koalice 172 z 349 křesel, levicová opozice 157 a Švédští demokraté 20.

Jimmie Akeson, předseda Švédských demokratů:

„Dnes jsme přepsali švédské dějiny. Je to fantastické!“

Předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson označil volební úspěch své strany za historické vítězství a uvedl, že její poslanci nebudou v parlamentu „dělat žádné problémy“.

Ne každý je ale z dvaceti křesel pro Švédské demokraty nadšený. „Jsou to rasisti a nacisti a teď se dostali do parlamentu. To je rána. Jako přistěhovalec jsem zklamaný a štve mě to,“ říká Dennis Omar, člen Sociálně demokratické strany.

Ve stínu úspěchu nacionalistů se ocitl historický úspěch Reinfeldta, který se stal prvním pravicovým švédským premiérem, jenž dokázal obhájit předchozí vítězství – navíc v zemi, jíž po většinu 20. století vládli sociální demokraté.

Švédsko bude mít zřejmě menšinovou vládu

Nová švédská vláda, kterou by měl sestavit a vést dosavadní ministerský předseda Reinfeldt, se zatím rýsuje jako menšinová. Reinfeldt místo ve vládě Švédským demokratům nenabídne, chce totiž do kabinetu pozvat opoziční Stranu ochránců životního prostředí. Předsedkyně Zelených Maria Wetterstrandová spolupráci zatím odmítla s odůvodněním, že strana nepodpoří vládu, „která nemá jasnou strategii týkající se klimatu“. „Podle našeho názoru jsme nedostali od svých voličů mandát stát se součástí vlády pravého středu, ani zahájit s ní jakoukoli těsnější spolupráci,“ uvedla Wetterstrandová. Reinfeldt se prý ale zatím snahy přesvědčit Zelené k nějaké formě spolupráce nevzdal.

Ani opozice se k nacionalistům nehlásí, ti tak zřejmě skončí v parlamentu v izolaci. I tak je to pro ně ale historický úspěch. Švédští demokraté se sami označují za nacionalistickou stranu. Hlavním bodem jejich programu je snížení přistěhovalectví do Švédska až o 90 procent. Za největší zahraniční hrozbu od 2. světové války označují islám, zvažují odchod své země z EU a chtějí zavést trest smrti. Stranu volili podle politologů především nezaměstnaní, kterých je ve Švédsku kvůli krizi stále víc.

Jen za minulý rok přijalo devítimilionové Švédsko přes 100 tisíc imigrantů. Ti podle některých odhadů stojí Švédy zhruba 40 miliard švédských korun - v přepočtu asi 100 miliard českých.

Vydáno pod