O nástupci Kim Čong-ila se rozhodne 28. září

Pchjongjang - Dlouho avizovaný mimořádný sjezd severokorejské vládnoucí Dělnické strany začne v Pchjongjangu 28.září. Oznámila to státní média. První podobné shromáždění od roku 1980 má určit nástupnictví Kim Čong-ila. Je mu 68 let a od údajné mrtvice před dvěma lety ho provázejí zdravotní potíže. Spekuluje se, že do čela komunistické dynastie by se měl dostat jeho nejmladší syn Kim Čong-un. Zahájení kongresu se několikrát odkládalo.

Důvody odložení klíčového sjezdu severokorejské zdroje neupřesnily. Podle Reuters mohly být důvodem rozsáhlé škody z nedávných povodní, zhoršený zdravotní stav Kim Čong-ila či mocenské spory.

Kim Čong-il podle analytiků využije sjezdu k tomu, aby svému nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi připravil cestu na mocenský vrchol. S podporou loajálních členů politbyra by pak dynastická vláda rodiny Kimů měla hladce přejít do třetí generace.

Victor Cha, Centrum strategických a mezinárodních studií, Washington:

„Výsledky sjezdu možná naznačí, že proces předávání moci už začal. O tom, v jaké konkrétní fázi teď je, ale informace nemáme. Zkrátka vidíme kouř, ale nevíme, jestli je to začátek ohně nebo jeho konec.“

O Kim Čong-unovi je toho známo jen velmi málo. Neví se jeho přesný věk a neexistují ani potvrzené fotografie z jeho dospělosti. Japonský šéfkuchař, který svého času pracoval pro Kim Čong-ila a napsal o tom i paměti, tvrdí, že Kim Čong-un vypadá přesně jako jeho otec a stejně tak se i chová.

Naposledy se severokorejská mocenská elita na podobném sjezdu sešla v roce 1980 - také kvůli generační obměně ve vládnoucí dynastii. Kim Čong-il se tehdy stal nástupcem Kim Ir sena, na trůn ale usedl až o 14 let později, po otcově smrti.