Velká voda odnesla v Mexiku vzácné krokodýly

Mexiko - Lijáky v centrálním a jižním Mexiku nepolevují. Odhaduje se, že týdny dešťů a bouří připravily v Mexiku a zemích střední Ameriky o život 200 lidí. Někteří se utopili v nížinách při záplavách, jiné mají v horách na svědomí náhlé sesuvy bahna. Mnoho lidí je také nezvěstných a deště navíc vyplavily z rezervace La Antigua několik stovek krokodýlů. Region přitom letos nezasáhl žádný mimořádně silný hurikán. Do Mexika dnes nicméně dorazila nová tropická bouře Georgette, kterou doprovázejí silné přívalové lijáky.

Bouře zasáhla oblast turistického města Cabo San Lucas na Kalifornském poloostrově. Velká voda vyplavila z mexické rezervace La Antigua ve státě Veracruz skoro 400 krokodýlů. Biologům se už zhruba stovku zvířat podařilo chytit. Podle úřadů sice nejsou pro lidi nebezpeční, ale mohou být hladoví. Jde o ohrožený druh krokodýla Moreletova, který dorůstá až tří metrů.

Krokodýl Moreletův (Crocodylus moreletii) žije ve sladkovodních jezerech, řekách a mokřadech a poloslaných pobřežních vodách od východního Mexika přes Belize až po Guatemalu.

Zvířata se nyní potulují v šesti pobřežních oblastech mexického státu Veracruz. Úřady místní obyvatele vyzvaly, aby se je nesnažili chytat ani zabít.

Téměř polovina státu Veracruz je pod vodou, oznámil zdejší guvernér. Oblast zasáhl v minulých dnech hurikán Karl, který připravil desítky tisíc lidí o domovy. Četné záplavy sužují také státy Oaxaca a Tabasco na jihu Mexika.