Slovenský soud potvrdil doživotí pro mafiána Černáka

Prešov - Šéf banskobystrické zločinecké skupiny Mikuláš Černák stráví ve vězení zbytek svého života. Senát krajského soudu v Prešově dnes zamítl jeho odvolání a potvrdil doživotní rozsudek, který mu udělil už soud nižší instance. Soud uznal Černáka vinným z šesti vražd a z přípravy sedmé. Rozsudek je pravomocný. O podmínečné propuštění si 43letý Černák bude moci požádat po 25 letech.

Černák dnes u soudu nebyl, přítomní byli jen jeho obhájci. Šéf slovenské mafie si odpykává trest ve věznici s maximální ostrahou. Podle soudu se v letech 1994 až 1997 účastnil celkem šesti vražd. V procesu vypovídalo okolo 70 svědků, prostřednictvím telemostu u soudu vypovídal i tajný svědek.

Rozhodující pro udělení doživotního trestu byl i posudek psychologa, který tvrdí, že Černák není schopen resocializace. Podle krajského soudu to dokazuje například i Černákovo chování při procesu, kdy odsouzený nejevil při projednávání zločinů žádné emoce. Citovým projevům se vyhnul i v případě, kdy jednu z vražd přiznal.

Černákovi právníci označili rozhodnutí krajského soudu za předčasné. Černáka soud potrestal doživotím za celkem šest vražd a přípravu sedmé. Podle rozsudku zabil v 90. letech údajného policejního informátora Jozefa Filipa. Ten byl zavražděn výstřely do hlavy v lese u Liptovské Tepličky nad dopředu připraveným hrobem.

I ostatní vraždy se vyznačovaly výjimečnou brutalitou. Bývalého policistu Gustáva Slivenského například nechal zastřelit, jeho tělo spálit a hlavu vystavit na kapotě auta na popradském sídlišti. Černák se měl podílet i na vraždách údajných členů podsvětí Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Sipose a Emila Potásche. Černák si měl navíc v roce 2000 objednat z vězení přípravu vraždy nepohodlného svědka Mariána Karcela. Ten byl zastřelen ze samopalu v Banské Bystrici.

Prešovský soud stihl konec procesu takříkajíc na poslední chvíli. Pokud by totiž s rozsudkem otálel ještě dva týdny, musel by být Černák propuštěn na svobodu, protože by mu vypršela maximální vazební lhůta.

Z bývalého řidiče autobusu a podnikatele Černáka se v 90. letech stala jedna z klíčových postav slovenského podsvětí. Svou moc upevňoval brutálními metodami. Jeho odsouzení podle expertů zdaleka neznamená, že organizovaný zločin na Slovensku přestal existovat. Přišly nové postavy a s nimi nové způsoby. Kriminální skupiny jsou spíše jednotlivé, některé spolupracují, některé jsou podřízené, ale už nemají ústředního velitele, jakým byl v 90. letech Černák.

Mikuláš Černák
Zdroj: ČT24