Popírač holocaustu Irving pořádá v Polsku exkurzi po koncentrácích

Varšava - Do Polska dorazil kontroverzní britský historik David Irving. Ten pořádá exkurzi po bývalých nacistických vyhlazovacích táborech. Chce účastníkům zájezdu v Polsku vyložit svou verzi historie. Irving totiž zpochybňuje holocaust, kvůli tomu dokonce strávil v Rakousku několik měsíců ve vězení. To mu přitom teď hrozí i v Polsku, pokud na polské půdě zpochybní válečné zločiny proti lidskosti, může ho policie zadržet.

Irving naplánoval zájezd do Polska na 9 dní, během nich chce tento nejznámější popírač holocaustu navštívit místa spojená s druhou světovou válkou.

Irving tvrdí, že v Polsku nebyly žádné plynové komory a že je postavili samotní Poláci, vězni prý nebyli vyvražděni, ale zemřeli na tyfus. Počet obětí holocaustu považuje za přehnaný, prý nebylo technicky možné vyvraždit miliony Židů. Irving chce navštívit bývalé varšavské ghetto a koncentrační tábor v Treblince. Někdejší vyhlazovací tábor v Osvětimi nazývá továrnou na peníze podobnou Disneylandu.

Pobyt Irvinga v Polsku odsuzují polské antifašistické organizace, jeho příjezdu se jim ale nepodařilo zabránit.

David Irving odmítá nařčení, že do Polska přijel vydělávat. Není tu prý kvůli penězům, ale jako historik bojující o historickou pravdu. Každý z účastníků akce nicméně zaplatil v přepočtu zhruba 50 tisíc korun. Irving odmítá ke svému pobytu v Polsku sdělit jakékoli podrobnosti. Odvolává se na bezpečnost osob, které se akce účastní. V Polsku by se měli zdržet do konce září

David Irving
Zdroj: ČT24