V Brazílii začaly prezidentské volby, favoritkou Rousseffová

Brasília - Brazilci dnes volí svou novou hlavu státu, nástupce dlouholetého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. Favoritkou je Dilma Rousseffová z Lulovy levicové Strany pracujících. Když uspěje, stane se první ženou v čele páté největší a nejlidnatější země světa. Případné druhé kolo prezidentských voleb se koná 31. října, bude se konat, pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční podíl hlasů. Brazilští občané si rovněž zvolí zástupce ve federálním parlamentu i regionálních orgánech.

Populární Luiz Inácio Lula da Silva, jemuž se během osmi let podařilo vyvést 20,5 milionu lidí z chudoby, se po dvou funkčních obdobích nemůže o prezidentské křeslo znovu ucházet. V průzkumech ale měla asi dvacetiprocentní náskok jeho favoritka a bývalá šéfka kabinetu Rousseffová nad někdejším guvernérem státu Sao Paulo, představitelem centristické sociální demokracie Josém Serrou. Je tak pravděpodobné, že zemi se 193 miliony obyvatel povede poprvé žena. V případě jejího vítězství se očekává pokračování Lulovy politiky, někteří kritici nicméně mají obavy z možného většího příklonu do leva.

Vyhraje Rousseffová již v prvním kole

Vstup Martina Reye (zdroj: ČT24)

Brazílie s napětím čeká, zda si 62letá dcera bulharského přistěhovalce zajistí prezidentství už dnes ziskem většiny hlasů, nebo zda se bude muset uskutečnit druhé kolo poslední říjnový den. Výsledky voleb by měly být známy ještě v noci na pondělí. O prezidentské křeslo se uchází celkem devět kandidátů, většinou je ale jasné, že nemají moc šancí.

Navázat na Lulovy úspěchy nicméně bude těžké pro jakéhokoli kandidáta. Za populárního Luly se totiž z Brazílie stala země, která udržuje přátelské vztahy na jedné straně s Íránem či Venezuelou, na druhé pak s USA. Její pozice v mezinárodních vztazích je tak velmi významná.

Volí se i poslanci a senátoři

Brazilští občané si dnes rovněž volí všech 513 poslanců federálního parlamentu, 54 z 81 senátorů, guvernéry všech 26 států a federálního distriktu hlavního města Brasília, jakož i poslance všech regionálních parlamentů.