Vatikán svatořečí ženu stíhanou za udání pedofilního kněze

Vatikán - Papež Benedikt XVI. povýší v neděli mezi světce katolické církve mimo jiné australskou řádovou sestru Mary MacKillopovou (1842-1909), která byla ve své době církevními orgány pronásledována za to, že udala pedofilního kněze. Kanonizační proces byl sice zahájen už před řadou let, avšak jeho dovršení právě v současnosti, kdy církev po provalení pedofilních afér čelí mnoha obdobným skandálům v celém světě, je více než symbolické.

Mary MacKillopová založila řád Sester svatého Josefa Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Jako jeptiška však neuznávala pokoru vůči církevní hierarchii ve věcech svědomí, proto udala pedofilního kněze. Konflikt s církevními představenými, který naplno propukl po jejím odvolání se přímo k papeži, vyvrcholil dočasnou exkomunikací MacKillopové z církve v roce 1871.

Nynější australský kardinál George Pell svatořečení MacKillopové vítá: „Posílí, povzbudí a pomůže naší církvi.“

Australští katolíci se na svatořečení MacKillopové připravují řadou akcí. Na 8000 je jich také očekáváno v neděli na náměstí před chrámem svatého Petra ve Vatikánu, kde má Benedikt XVI. sloužit při příležitosti série svatořečení slavnostní mši. „Je to největší kontingent všech dob, jaký Austrálie vyslala do ciziny v dobách míru,“ zdůraznil kardinál. Reagoval tak na skutečnost, že větší množství lidí Australané vysílali do zahraničí jen jako vojáky na bojiště obou světových válek.

Dalšími svatořečenými v neděli mají být kněží z Kanady a Polska, jeptiška ze Španělska a dvě z Itálie.

Na „čekací listině“, tedy v probíhajícím kanonizačním procesu jsou také dva předchůdci nynějšího papeže: Jan Pavel II. a kontroverzní Pius XII. Právě jeho postup kanonizací vyvolal nedávno negativní reakce židovské obce, která Pia XII. viní z mlčení a nekladení odporu Hitlerovu holokaustu.