Šéfkou protidrogové policie v Mexiku jen 20letá dívka

Ciudad Juárez - Proti drogové mafii v Mexiku bojuje nová šéfka protidrogové policie v mexickém městě Práxedis, stala se jí teprve dvacetiletá studentka kriminalistiky Marisol Vallesová. Její okrsek sousedí s nejnebezpečnějším městem v zemi Ciudad Juárez a do velení slabě vybavené protidrogové jednotky se nikomu nechce. Jen za poslední dva roky zemřelo v oblasti při střetech s drogovou mafií 7000 lidí. Vallesová velení policejních sil v Práxedis převzala jen několik dní předtím, než ozbrojenci v sousedním městečku zastřelili místního vládního úředníka.

„Přijala jsem tuto práci, protože se mi líbí místní projekt. Chci se na něm podílet a chci spolupracovat se zdejšími lidmi, s mojí rodinou a s místní komunitou,“ říká o své práci Marisol.

Svého rozhodnutí prý zatím nelituje. Riziko a zodpovědnost si ale uvědomuje a do práce se pustila s vervou. Chce rozdělit město do více okrsků, které by celý den hlídali vždy dva policisté. Cílem projektu je pomocí důrazu na rodinné hodnoty posílit pocit bezpečí a snížit kriminalitu. Pro chabě vybavené oddělení se třinácti policisty to ale nebude jednoduchý úkol. Vallesová má mezi 3,5 tisíci obyvateli města jak své zastánce, tak i ty, kteří v ní příliš velké naděje nevkládají.

Studentka jde do boje s drogovými kartely (zdroj: ČT24)

Nedůvěře se ale nelze divit. Vallesová bude dohlížet nad bezpečností i v sousedním městečku El Porvenir, kde ozbrojenci o víkendu zastřelili nejvýše postaveného úředníka a jeho syna. Nájemní zabijáci drogového gangu v červnu zabili také starostu nedalekého města Guadalupe Bravo.

Oblast u hranice se Spojenými státy se postupně vyprazdňuje. Ve městě Ciudad Juárez zemřelo od začátku roku 2008 v souvislosti s drogovým násilím skoro 7000 lidí. I přes stálou přítomnost vládních vojáků a nadšených policistů, mezi které patří i Vallesová, odtud lidé utíkají.