V Americe a Británii poplach kvůli podezřelým balíčkům v letadlech

Filadelfie - Úřady v Británii a Spojených státech prověřují podezřelý náklad na palubách několika letadel přepravní společnosti UPS. Poplach vyvolala zpráva, že ve stroji na letišti East Midlands, asi 260 kilometrů severně od Londýna, se ve čtvrtek našla upravená náplň do kopírky nebo tiskárny, která vypadala jako bomba. Pyrotechnici ale žádnou výbušninu nenašli. Stroj směřoval z Jemenu do severoamerického Chicaga. Podezřelý balíček se našel i v letadle směřujícím z Dubaje do USA. Americké úřady dnes kvůli tomu zakázaly start několika nákladním letadlům. Omezení se dotkla letišť v Newarku a Filadelfii.

Podle zpravodaje ČT v USA Michala Kubala dostaly americké úřady informaci o tom, že prostřednictvím společnosti UPS mají odejít z Jemenu do Chicaga balíčky, v nichž by mohly být výbušniny. Ty měly být použity proti synagogám v Chicagu. Osoba, která balíčky odeslala, má údajně teroristické vazby. Americké úřady se domnívají, že za akcí by mohla být jemenská al-Káida.

Americký prezident Barack Obama dnes na tiskové konferenci uvedl, že šlo o „věrohodnou teroristickou hrozbu“. Za incidentem podle šéfa Bílého domu, který v krátkém televizním vystoupení vyvrátil předchozí informace, že nešlo o výbušniny, stála odnož Al-Káidy sídlící v Jemenu. Spojené státy udělají všechno proto, aby tamní pobočku této teroristické organizace zničily, podotkl Obama.

Při mezipřistání letadla společnosti UPS asi 260 kilometrů severně od Londýna byl nalezen podezřelý balíček, který se podobal náplni do tiskáren. Z balíčku podle informací od zpravodaje ČT v USA Michala Kubala měly vést dráty, které vytvářely uzavřený obvod. Uvnitř měl být také podezřelý bílý prášek. Vznikly tak obavy, že jde o výbušninu. Britské bezpečnostní služby ale balíček prověřily, podle všeho to bomba nebyla.

V Británii byla kvůli podezřelému balíčku evakuována část letiště v East Midlands, která je určena pro překládání nákladů. Civilní část letiště normálně fungovala, žádná omezení nehlásí ani další britská letiště.

Podezřelý balíček se našel i v letadle z Dubaje do USA. „Oba balíčky pocházely z Jemenu. Kvůli této hrozbě byla přijata bezpečnostní opatření a byly také podniknuty dodatečné kroky na letištích v Newarku a Filadelfii,“ informoval dnes v prohlášení mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Prezident Barack Obama byl o nebezpečí informován již ve čtvrtek.

V USA kontrolují letouny UPS

Ve Spojených státech dnes kvůli bombové hrozbě prověřují další dvě letadla společnosti UPS – jedno ve Filadelfii a druhé v Newarku. „Letadla byla přesunuta na odlehlé místo, kde je prohledávají bezpečnostní pracovníci,“ uvedl americký Úřad pro bezpečnost v dopravě (TSA). V letadle v Newarku prý jeho zaměstnanci našli „pouze papír“ a stroj již pokračuje v letu.

Policie se také chystá zkontrolovat další letouny, které mají přistát v New Jersey a Newarku. Kvůli vyšetřování byla zastavena letadla v Portlandu, Maine nebo na letišti J. F. Kennedyho v New Yorku. Pyrotechnici zároveň zkontrolovali kamion společnosti UPS v Brooklynu v New Yorku.

Americké úřady se mají na pozoru poté, co loni třiadvacetiletý islámský radikál propašoval 25. prosince ve svém spodním prádle na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, s níž se pokusil vyhodit letoun do vzduchu. Nálož ale nevybuchla. Mutallab měl právě vazby v Jemenu, kde podstoupil výcvik v táboře al-Káidy.

Právě proto bezpečnostní služby věnují velkou pozornost zásilkám z Jemenu. Vyšetřovatelé prověřují další letadla kvůli obavám, že šlo zatím pouze o zkoušku a teroristé by mohli v budoucnu skutečně zaútočit.