Radičová hrozí kvůli kontroverznímu prokurátorovi rezignací

Bratislava - Slovenský parlament dnes bude znovu volit generálního prokurátora. Vládní koalice se dohodla, že nepodpoří setrvání Dobroslava Trnky v úřadě. Na včerejší schůzi parlamentu se ale koaliční poslanci v prvním kole hlasování nedokázali shodnout na jménu jeho nástupce. Výměnu generálního prokurátora doprovází napětí na politické scéně. Premiérka Iveta Radičová varovala, že v případě setrvání Trnky v úřadu zváží svou rezignaci.

Sedmileté působení Dobroslava Trnky v čele slovenské justice je spojeno s řadou kontroverzních kauz. Během svého působení učinil řadu sporných rozhodnutí, například zastavil trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality. Nejednoznačně si počínal ohledně kauz financování politických stran - bývalého vládního Směru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ. Jejímu lídrovi Mikuláši Dzurindovi by údajně setrvání Trnky v úřadu vyhovovalo, důkazy pro to ale nejsou, a proto se ohledně volby generálního prokurátora množí spekulace. 

Volbu zkomplikují obstrukce SDKÚ 

Na Slovensku se volí generální prokurátor (zdroj: ČT24)

Premiérka Iveta Radičová pohrozila, že zváží své působení v čele vlády v případě Trnkova znovuzvolení. Toho podporují opoziční poslanci, a protože koalice není jednotná, mohl by Trnka i přes odpor koalice zůstat v úřadu.

V prvním kole hlasování získal Trnka nejvíc hlasů, podpořili ho poslanci Směru a SNS. Kandidát podporovaný vládou SDKÚ Ján Hrivnák včera vypadl. S Trnkou se v druhém kole utká Eva Mišíková, kterou podporují strany SaS, KDH a Mosta-Híd.

SDKÚ dnes v noci jednala o tom, jak dál při volbě prokurátora postupovat, a protože nechtějí zástupci této strany v parlamentu podpořit ani jednoho z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, rozhodli se pro obstrukce. Poslanci SDKÚ si podle všeho vyzvednou hlasovací lístky, ale neodevzdají je. Žádný kandidát tak nezíská většinu hlasů přítomných poslanců, a volba by se tak opakovala na přelomu listopadu a prosince na další poslanecké schůzi.

Generální prokurátor

Generální prokurátor stojí v čele slovenské prokuratury. Jmenuje ho a odvolává prezident na návrh Národní rady. Prokurátor je volen na sedmileté funkční období. Jeden člověk může v tomto úřadu působit nejvíce dvě po sobě jdoucí funkční období. Prokurátorovi musí být minimálně 40 let. Prokurátor řídí a kontroluje činnost všech slovenských prokuratur.