Libanonský šimpanz jede do Brazílie na odvykací kúru

Bejrút - Dvanáctiletý šimpanz Omega v životě nevylezl na jediný strom a nesetkal se nikdy se členy svého rodu. Jeho povinností bylo vysedávat v kleci a bavit kouřením návštěvníky jedné libanonské zoo. S tím nemohli souhlasit libanonští ochránci zvířat a našli pro něj nové pole působnosti. Bude to brazilské Sao Paulo a Omega do něj měl vyrazit dnes.

V mládí Omegu vycvičili na to, aby bavil hosty restaurací kouřením cigaret a roznášením vodních dýmek. Později ho zavřeli do klece, v níž strávil deset let života. „Ten šimpanz stále kouří…když mu někdo hodí cigaretu, zvedne ji a okamžitě začne,“ řekl o šedesátikilogramovém náruživém kuřákovi Jason Meier ze skupiny ochránců Animals Lebanon.

Omega působil v zoo v Ansaru a zástupci Animals Lebanon ho tam objevili před půl rokem. Podařilo se jim majitele přimět podnik uzavřít a pro jeho svěřence najít nová působiště. Omega putuje do ciziny, ale pro sedm paviánů, hyenu a pro ptáky několika druhů se našly nové domovy v Libanonu.

Libanon nemá téměř žádné zákony na ochranu zvířat. Animals Lebanon se snaží Bejrút přimět k tomu, aby se připojil k Úmluvě o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin a přijal zákony upravující dovoz primátů. K úmluvě se z arabských států kromě Libanonu nepřipojily ani Irák a Bahrajn.

Šimpanzi a další druhy zvířat jsou na Blízký východ pašovány a ukazovány v soukromých zoologických zahradách a v hotelích. Lze je také najít na tržištích, na nichž se obchoduje s domácími mazlíčky.