V Praze bude sídlit navigační systém Galileo

Brusel – Evropský navigační systém Galileo bude sídlit v Praze, alespoň tedy jeho administrativní část. Rozhodli o tom dnes v Bruselu na společném jednání velvyslanci členských zemí. Formální rozhodnutí padne při jednání unijních ministrů v pátek. Agentura bude sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích. Spuštění Galilea je v plánu v roce 2014.

Unie se v minulosti zavázala, že nové agentury připadnou novým členským státům EU, mezi než patří i Česká republika. České hlavní město proto bylo v souboji s protikandidátským městem Noordwijk v Nizozmesku favoritem.

„Můj holandský kolega mi přišel pogratulovat. Jestli dodržíme tu proceduru, na které jsme se dohodli, tak by mělo platit, že ten, kdo má nejvíce hlasů po proběhnutí této předvolby, tak by měl být v pátek potvrzen,“ informovala dnes velvyslankyně při EU Jana Reinišová.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

„Umístění sídla GSA je navýsost prestižní záležitostí, evropský kosmos by se teď mohl točit kolem Prahy. Všem našim lidem, kteří tento úspěch vyjednali, patří opravdový dík.“

Česká republika o sídlo agentury usiluje od roku 2006. Vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo Galilea Karel Dobeš řekl, že jediným kandidátem na sídlo GSA nyní zůstává jen Česká republika. „Nizozemsko by mohlo výsledek zvrátit jedině tím, že by ho vetovalo. V takovém případě by se pak jednalo dál,“ dodal Dobeš.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít fungovat v roce 2014, ale řídicí agentura by se z Bruselu měla stěhovat již v průběhu příštího roku. Nový navigační systém má Evropu zbavit závislosti na systému GPS. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.

Nový navigační systém stál miliardy, ty by ale měl unii v budoucnu i vydělat. Praha si ze zisku ale zřejmě moc neukousne. Může se nicméně chlubit prestiží, kterou sídlo nové evropské agentury v Česku znamená.

Mnoho pracovních míst sídlo agentury Čechům nepřinese, protože do Prahy se v podstatě jen přesunou zaměstnanci z Bruselu. V prvních pěti letech bude navíc agentura platit za nájem bývalé budovy České konsolidační agentury jen symbolické jedno euro, po uplynutí této lhůty pak 75 procent tržního nájmu.

Navigační systém Galileo
Zdroj: ČT24