Protesty v Tunisu mají už 35 obětí

Tunis - Protesty proti vysoké nezaměstnanosti v Tunisku po víkendových střetech v centrální a západní části země si vyžádaly už 35 mrtvých. Mladí lidé se snaží upozornit na bezvýchodnou ekonomickou situaci v zemi. Úřady dnes po celé zemi uzavřely vysoké školy. Násilí v Tunisu už odsoudila Evropská komise, která vyzvala vládu ke zdrženlivosti. Znepokojení dal najevo také generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Vláda zatím přiznala dvacet tři mrtvých. Svědci a humanitární organizace ale mluví o vyšším čísle. Občanské nepokoje se rozhořely před třemi týdny, když se pokusil upálit šestadvacetiletý muž. Ztratil živobytí, když mu úřady zakázaly provozovat prodejní stánek. Minulý týden zemřel v nemocnici. Po něm spáchali sebevraždu ještě čtyři další studenti.

Snaží se tak upozornit na špatnou ekonomiku v zemi a vysokou nezaměstnanost. „My, mladí lidé, neseženeme práci. Naši synové a otcové jsou na podpoře. Když mají štěstí, vydělají si kolem čtyřiceti eur za měsíc,“ říká jeden z rozhořčených Tunisanů.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Na předměstí Tunisu se protestovalo i dnes. Demonstranti rabovali obchody, zapálili banku a střetli se s policií. Podle agentury Reuters policisté odpověděli střelbou do vzduchu.

Autoritářský režim chce vlnu hněvu včas zastavit. Nechal už zavřít všechny vysoké školy. Tuniský prezident označil účastníky protestů za teroristy. „Při protestech došlo k násilí, někdy i krveprolití. Zemřeli civilisté a byli zraněni příslušníci bezpečnostních sil. Tyto akce jsou dílem maskovaných gangů, které v noci zaútočily na vládní budovy, a dokonce i na civilisty v jejich domovech. Takový teroristický útok nemůžeme ignorovat,“ prohlásil prezident Zín Abidín bin Alí. Přesto vzápětí prezident slíbil, že do roku 2012 vznikne 300 000 nových pracovních míst. Vláda na zlepšení ekonomiky uvolní v přepočtu téměř sto miliard korun.