Na demonstraci v Albánii zastřeleni tři lidé

Tirana – Tři lidé byli dnes zastřeleni při protivládních demonstracích v Tiraně, když asi dvacet tisíc Albánců požadovalo, aby konzervativní vláda vypsala předčasné volby. Napětí v zemi rostlo od předloňských - podle opozice zmanipulovaných - parlamentních voleb a vládu poškodil i případ vicepremiéra jedné z koaličních stran Ilira Mety. Ten je podezřelý z korupce a snahy ovlivnit výběr při lukrativní státní zakázce. Z funkce už sice odstoupil, socialistická opozice nicméně skandálu využila k masovým protestům. Prezident Bamir Topi a vůdce opozičních socialistů Edi Rama vyzvali ke klidu.

Lékař vojenské nemocnice v Tiraně oznámil, že dva civilisté byli při dnešních nepokojích zastřeleni zblízka pistolí malé ráže. Třetí oběť násilností nezmínil. Soukromá televize Top Channel uvedla, že policie nasadila střelné zbraně, když se dav pokoušel proniknout do vládní budovy.

Demonstranti po zasahujících jednotkách házeli dlažební kostky a zapálili nejméně tři osobní auta a jednu policejní dodávku. Policie odpověděla slzným plynem, střelbou gumových projektilů a vodními děly. Později ustoupila a umožnila několika stovkám protestujících proniknout na schodiště před vstupem do hlavní vládní budovy, kterou využívá premiér Sali Berisha.

Při demonstraci v Albánii tekla krev (zdroj: ČT24)

Policejní těžkooděnci po tříhodinových bitkách převzali kontrolu nad centrem města. Televizní záběry ukazují, jak zasahující jednotky obsazují hlavní ulici, zatýkají zbylé protestující a některé bijí obušky.

Střety si podle úřadů vyžádaly nejméně 30 zraněných demonstrantů a 25 policistů. Zástupce ředitele tiranské vojenské nemocnice sdělil, že tři lidé utrpěli zranění ohrožující život.

Edvin Rama, předseda Socialistické strany Albánie:
„Svět, Evropa i demokratické státy mohly vidět, co se děje v zemi, která je členem NATO. V zemi, která klepe na dveře Evropské unie. Které byl odmítnut status kandidáta kvůli hoře problémů nahromaděných vládou, jež ukradla volby. Vládou, která zemi topí v korupčním peklu.“


Albánský premiér Sali Berisha:
„Všichni skuteční přátelé Albánie i celý svět viděli pravou tvář Edvina Ramy. Silou se pokusili změnit vládu. Najali gangstery a zločince. Tihle darebáci pomýšlejí na tuniský scénář už několik dní.“

Socialistická opozice trvá na tom, že vítězství Demokratické strany Albánie (PDSh) ve volbách v červnu 2009 bylo dosaženo podvodem. Šéf PDSh, premiér Berisha však výzvy na přepočítávání volebních lístků odmítl. Socialisté od té doby bojkotují práci parlamentu a organizují protesty odborářů v Tiraně. Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování většinou jako spořádané. Příští řádné volby se v zemi mají konat v roce 2013.