Ahmadínežád: Při změně postojů velmocí je dohoda možná

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se dnes zmínil o možnosti nových jednání s velmocemi o íránském kontroverzním jaderném programu. Tato jednání by podle něho mohla vést v budoucnu k výsledkům. Šéf íránského státu to řekl v projevu v severoíránském městě Rašt, jen den po neúspěšných rozhovorech pěti velmocí s Teheránem v Istanbulu. Přes tento neúspěch jsou „vytvořeny podmínky k dosažení dohod při budoucích setkáních, jestliže druhá strana prokáže respekt a bude postupovat spravedlivě vůči Íránu“, prohlásil prezident.

„Nikdy jsme nepředpokládali, že by otázka jaderného programu mohla být vyřešena na několika setkáních, a to kvůli postojům velmocí,“ řekl Ahmadínežád. Názor, že otázka íránského jaderného programu je komplikovaná a choulostivá a nemůže být proto vyřešena jednou nebo dvěma schůzkami, dnes také vyjádřil šéf čínské delegace na istanbulských jednáních, náměstek ministra zahraničí Wu Chaj-lung. Čína podporuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající Írán, aby se vzdal své sporné jaderné aktivity, ale má těsné obchodní vztahy s touto zemí a je proti sankcím, které na ni uvalují USA a Evropská unie.

Dvoudenní rozhovory v Istanbulu mezi pěti velmocemi a Íránem o jeho jaderném programu skončily v sobotu neúspěchem a žádné nové setkání nebylo stanoveno. Írán znovu zdůraznil své právo pokračovat v obohacování uranu pro jaderný program, který označuje za mírový, a vyzval ke zrušení mezinárodních sankcí. Ahmadínežád již před rozhovory prohlásil, že Teherán uvítá cestu spolupráce, ale dal jasně najevo, že „íránský národ neustoupí ani o píď“ ve svém jaderném programu.

Spojené státy a jejich spojenci podezřívají Írán z tajných plánů na výrobu jaderných zbraní. Teherán to popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový. Napětí zvyšuje i to, že Írán svůj jaderný program rozvíjí v tajnosti a odmítá spolupracovat i s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).