Egypt obviňuje z novoročního atentátu Armádu islámu, ta se brání

Káhira - Egypt dnes obvinil z novoročního atentátu před koptským kostelem v Alexandrii islamistickou palestinskou organizaci Armáda islámu. Ta vzápětí odpovědnost za útok, jenž si vyžádal 23 obětí, odmítla, informovala agentura Reuters. Egyptský ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí ale prohlásil, že úřady mají jasné důkazy o tom, že na plánování a provedení teroristického činu se podílela Armáda islámu, napojená na al-Káidu. Egyptské úřady v souvislosti s atentátem zadržely nespecifikovaný počet osob.

Egyptský prezident Husní Mubarak dnes v televizi pochválil policii, že zjistila, kdo nese odpovědnost za atentát a prohlásil, že útočníci se „pokusili zasít nesvár mezi kopty (křesťany) a muslimy“. Palestinská organizace však dnes odpovědnost za útok popřela. „Armáda islámu nemá žádnou spojitost s útokem na kostel v Egyptě, i když chválíme ty, kteří ho uskutečnili,“ citovala Reuters mluvčího organizace. Egyptské úřady už po krveprolití, které se odehrálo první den v roce, prohlásily, že za atentátem nejspíš stojí al-Káida nebo jiná zahraniční teroristická organizace.

Organizace Armáda islámu byla založena v palestinském pásmu Gazy a dříve se přihlásila mimo jiné v roce 2007 k únosu reportéra BBC Alana Johnstona, jenž byl propuštěn až po 100 dnech. Armáda islámu pokládá vůdce al-Káidy za své duchovní učitele, ale přímé napojení na teroristickou síť nikdy nepřiznala. 

Tradiční křesťanská komunita koptů tvoří deset procent egyptského obyvatelstva. K útokům proti nim před uskutečněným atentátem vyzvala irácká al-Káida.

Vydáno pod