Schmitt: Budapešť je ochotna upravit mediální zákon

Brusel - Maďarský prezident Pál Schmitt dnes při setkání se šéfem Evropské komise Josém Barrosem v Bruselu zopakoval, že Budapešť je připravena upravit spornou mediální normu, bude-li to nutné. Maďarsko, které v prvním pololetí předsedá EU, je kvůli zákonu pod palbou kritiky doma i v zahraničí. Z Bruselu už do Budapešti zamířil dopis požadující různá vysvětlení k zákonu. Barroso odmítl jakkoli předjímat možný výsledek. Tím by mohlo být i to, že by komise proti Budapešti zahájila právní kroky kvůli tomu, že norma jde proti evropským pravidlům.

„Pokud budou nutné úpravy (zákona), pak vás mohu ujistit, že budou provedeny,“ řekl maďarský prezident na brífinku po jednání s Barrosem.

Norma, která začala platit od začátku měsíce, může podle kritiků otevřít cestu k cenzuře protivládních hlasů. Nová právní úprava také zavádí vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství. Podobně jako dnes prezident se nedávno vyjádřil při setkání s europoslanci i maďarský premiér Viktor Orbán. I on připustil možné změny, i když jeho země současně zdůrazňuje, že podle ní sporný zákon je v souladu s evropskými pravidly.

Vydáno pod