Do Tuniska se vrátil exilový vůdce

Tunis - Vůdce tuniského islamistického hnutí Rašíd Ghannúší se po 22 letech v exilu vrátil do Tuniska. Jeho hnutí Enahda se chce zúčastnit parlamentních voleb. Datum hlasování musí vypsat prozatímní vláda. Analytici tvrdí, že by se Enahda mohla stát hlavní politickou silou. Do prezidentských voleb ale svého kandidáta postavit nehodlá. Enahda patří podle expertů spíš mezi umírněnější islamistická hnutí.

Rašída Ghannúšího dnes na letišti v Tunisu přivítaly stovky příznivců i stoupenci laické společnosti s transparenty brojícími proti fundamentalismu, teokracii a islámskému právu šaríi. Ghannúší od roku 1992 žil v Británii.

Ghannúšího fundamentalistická strana byla v Tunisku zakázána už rok po svém založení na začátku 80. let. Ve 2. polovině 80. let byla tolerována, nicméně už předtím se rozštěpila na umírněný a radikální proud.

Situace v zemi se pomalu uklidňuje, ale speciální mezinárodní komise by měla vyšetřovat lednové násilnosti. Při protestech proti vládě prezidenta Zína Abidína bin Alího zemřelo podle tuniských zdrojů nejméně osm desítek lidí. 

Prezident ze země utekl do Saúdské Arábie. Kvůli podezření z praní špinavých peněz prověřují švýcarské úřady účty, které by mohly patřit bin Alímu. Švýcarské banky zablokovaly konta, na kterých jsou podle odhadů stovky milionů korun.