Krize v Egyptě se vyostřuje, štáb ČT krátce zatčen

Káhira - Egyptští vojáci dnes na káhirském náměstí Tahrír (Osvobození) oddělili tábory stoupenců prezidenta Husního Mubaraka a jeho odpůrců ve snaze zastavit násilnosti, které si od středy vyžádaly nejméně pět životů a stovky zraněných. Server BBC s odvoláním na generála egyptské armády ve výslužbě uvedl, že vojáci začínají ztrácet trpělivost a jsou připraveni chránit protivládní demonstranty, pokud na ně Mubarakovi přívrženci znovu budou střílet. Tajná policie na několik desítek minut zatkla redaktora a kameramana České televize. Zabavila jim techniku a pasy.

Nyní oba tábory odděluje asi 60 vojáků v přibližně 80 metrů širokém koridoru. Je to poprvé, co se armáda rozhodně snaží zastavit násilnosti. Podle zpravodaje BBC se zdá, že armáda je připravena postavit se na stranu Mubarakových odpůrců. Generál egyptské armády ve výslužbě, kterého BBC citovala, je přesvědčen, že by k tomu mohlo dojít již brzy, možná už v pátek.

Příznivci Mubaraka stříleli do demonstrantů

Střelbu na odpůrce Mubaraka zahájili jeho stoupenci dnes ráno na káhirském náměstí Tahrír, několik lidí přitom přišlo o život a další byli zraněni. Egyptský ministr zdravotnictví Ahmad Faríd uvedl, že od středečního začátku střetů mezi oběma tábory zahynulo pět lidí a 836 bylo zraněno. Televize Al-Arabíja bez bližších podrobností informovala o nejméně deseti mrtvých a 1 500 zraněných.

Reportér ČT Martin Jonáš z Káhiry:

„Situace pro naši práci se prudce zhoršuje. Byli jsme zatčeni tajnou policií, které asistovala skupina místní domobrany. Přišli jsme o techniku, pasy a telefony. Prošli jsme přes několik vojenských stanovišť, kde jsme byli kontrolováni. Několik desítek minut jsme strávili na vojenské základně. Vojáci systematicky filtrují všechny cizince, které najdou v ulicích, snaží se zjistit, kdo je novinář. Chtějí je odříznout od středu města, kde probíhají protesty.“

Dnešní ranní palba prý přišla z blízkosti náměstí Tahrír, z mostu, na němž jsou shromážděni Mubarakovi příznivci. Sporadická střelba z automatických zbraní začala kolem 4:00 místního času a trvala asi dvě hodiny. Násilnosti pokračovaly i po ukončení palby, když na sebe tábory Mubarakových přívrženců a odpůrců házely kameny, vzduchem létaly i zápalné lahve.

K ránu začali na náměstí proudit další protivládní demonstranti, jejichž počet se tak zvýšil na několik tisíc. Na záběrech televize Al-Džazíra bylo vidět vojáky, kteří zatýkali lidi v civilním oblečení. Není jasné, k jakému táboru patřili. Během dopoledne k náměstí podle Reuters směřovaly skupiny příznivců Mubaraka vyzbrojené noži a klacky.

Dnešní státem ovládané egyptské listy přinášejí zprávy o středečních demonstracích, kterých se údajně zúčastnily miliony lidí, aby vyjádřily podporu Mubarakovi. Naopak nezávislý a opoziční tisk vyšel s fotkami protivládních demonstrantů, kteří se brání útočníkům na koních, a obvinily vládu z podněcování násilností. Opozice také uvedla, že zadržela 120 lidí, kteří u sebe měli průkazy totožnosti, ze kterých vyplynulo, že jsou příslušníky policie nebo vládnoucí strany. Egyptská vláda dnes obvinění z podněcování nepokojů odmítla a prohlásila, že původ střetů vyšetří.

Předák opozice Muhammad Baradej dnes odmítl výzvu egyptského premiéra, aby zahájil rozhovory s Mubarakem. Dialog podmiňuje odstoupením prezidenta. K tomu znovu vyzvalo také vlivné opoziční hnutí Muslimské bratrstvo. Vyjádřilo také požadavek na vytvoření vlády národní jednoty.

K rychlému zahájení změn v zemi dnes opět vyzvaly Německo, Británie, Francie, Itálie a Španělsko. Spojené státy a Evropská unie požádaly Káhiru, aby vypátrala viníky násilností. Francie a USA také vyzvaly své občany, aby zemi opustili. Asi 350 zaměstnanců mise OSN, kteří mají základnu v Egyptě, chce evakuovat i světová organizace.

Slovenský speciál se vrací z Egypta i se sedmi Čechy

Zvláštní letadlo, které dnes slovenská vláda vyslala do násilnostmi zmítaného Egypta pro své občany, se vrací do Bratislavy i se sedmi Čechy na palubě. Stroj přepravuje celkem 45 lidí, z toho je 36 Slováků, jeden cestující je z Polska a jedna žena z Maďarska. Na letišti M. R. Štefánika by měli přistát vpodvečer. Letadlo nejdříve nabralo 27 cestujících v Káhiře, dalších 18 lidí nastoupilo v Hurghadě, která je častým cílem turistů.

  • Válka v ulicích Káhiry autor: John Moore, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229444.jpg
  • Násilnosti v Egyptě si vyžádaly stovky zraněných autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229395.jpg
  • střety demonstrantů s Mubarakovými příznivci autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229396.jpg
  • Násilnosti v Káhiře autor: Mohammed Abou Zaid, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229398.jpg
  • Zápalné lahve jsou v Káhiře vždy po ruce autor: Axel Schmidt, zdroj: ČTK/dapp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229435.jpg