Australský Queensland zasáhl cyklon Yasi

Brisbane - Australský Queensland zasáhla další živelní pohroma. Na sever pobřeží udeřil až třísetkilometrovou rychlostí ničivý cyklon Yasi. Strhával střechy domů, ničil elektrická vedení. Tamní obyvatelé se přitom ještě nevzpamatovali z ničivých záplav ze začátku roku. Záchranáři zatím nehlásí žádné oběti, na optimismus je ale ještě brzy. Bouře po dopadu na pevninu zeslábla z pátého nejvyššího stupně na třetí, míří dál do vnitrozemí a stále slábne.

Austrálie zažívá jednu přírodní pohromu za druhou. Postižený je opět Queensland, na který po nedávných ničivých povodních nyní udeřil cyklon Yasi. Ten zasáhl stovky kilometrů pobřeží na severu státu a meteorologové varují, že bouře by mohla být nejhorší v dějinách Austrálie. Ačkoliv totiž cyklon po dopadu na pevninu zeslábl, do vnitrozemí se stále ještě žene více než stokilometrovou rychlostí.

Cyklon se prohnal velmi širokým pásem země, od města Cairns na severu po Townsville na jihu. V Tully prý zničil třetinu staveb, špatné zprávy hlásí také z Innisfailu. Lidé, kterým se v Townsvillu podařilo ukrýt do podzemí, nad sebou slyšeli děsivý hluk trhaných střech a praskání okenních tabulí. „To byla nejhorší noc mého života. Především hukot vichřice byl strašný. Je to katastrofa. Pláž už neexistuje, stromy jsou vyvrácené i s kořeny, ulice jsou pod vodou,“ řekl v Townsville český fotbalový trenér František Straka.

Příroda si v Austrálii vybírá krutou daň (zdroj: ČT24)

Yasi za sebou nechal stovky zdemolovaných domů, přes sto padesát tisíc lidí je bez elektřiny. Podle queenslandské premiérky Anny Blighové zatím ale nejsou žádné zprávy o zraněných nebo mrtvých. Ba naopak. V jednom z evakuačních center přišela na svět holčička.

Od začátku roku je to už druhý živel, který devastuje Queensland. Lednové povodně po sobě nechaly třicet pět mrtvých, třicet tisíc zničených domů a narušenou ekonomiku.

Podle queenslandské premiérky Anny Blighové jsou nejvíc poničená města Tully, Silkwood, Mission Beach, Innisfail a Cardwell. Na pobřeží hrozí až čtyřmetrové vlny a obyvatelé se nemají k moři přibližovat. Když Yasi udeřil na jednu z pláží, dosahoval jeho vichr rychlosti 290 kilometrů v hodině.

Vydáno pod