Další útok bílých lidožroutů byl zřejmě smrtící

Adelaide - Australští záchranáři zatím marně pátrají po 49letém Peteru Clarksonovi. Na jihu země u poloostrova Eyre v Coffinově zátoce ho ve čtvrtek napadli dva žraloci, když se potápěl pro ušně. Podle svědka útoku, který byl v té době na Clarksonově člunu, šlo o lidožravé žraloky bílé. Policie předpokládá, že je Clarkson po smrti, nicméně bude pokračovat v pátrání.

Clarkson se nepotápěl v kleci proti žralokům a neví se ani, jestli u sebe měl elektronické zařízení na jejich odpuzování. Útok bílého lidožrouta přežil už před několika měsíci.

Svědek útoku Howard Rodd řekl, že ze člunu viděl žraloky, jak Clarksona odtáhli. Rádiem volal o pomoc a prohledal oblast, než se vrátil na pobřeží, kde mu kvůli šoku musela být poskytnuta lékařská pomoc. „To nemohl přežít,“ řekl nešťastný Rodd. Úřady v oblasti Lower Eyre Peninsula už vyjádřily soustrast rodině a přátelům pohřešovaného muže.

Bílí žraloci se  v mořích na jihu Austrálie vyskytují poměrně často. Dosahují délky pěti až šesti metrů a váží až dvě tuny. Od roku 1985 jim v této oblasti padlo za oběť 11 lidí - naposledy to byl v srpnu 2005 třiadvacetiletý Jarrod Stehbens. Statistiky pro celé pobřeží Austrálie zaznamenaly poslední oběť útoku žraloka loni v srpnu.

Ušně, patřící mezi plže, mají ulity s otvory, jimiž vysunují tykadla. Loví se jak na maso, tak kvůli perleti na vnitřní straně ulit. Čtvrtina těchto tvorů se uloví právě v Austrálii.