Romanovci nechtějí zpátky majetek ani politickou moc

Moskva - Potomci ruského carského domu Romanovců nebudou usilovat o restituci carského majetku a nepodporují vznik monarchistické strany v Rusku. V projevu k soudcům ruského Nejvyššího soudu to prohlásila velkokněžna Marija Vladimirovna, kterou ruská pravoslavná církev a značná část veřejnosti uznává jako hlavu bývalého carského rodu Romanovců. Soudci se velmi zajímali o vztah velkokněžny k obrovským majetkům, které do bolševické revoluce rodu Romanovců v Rusku patřily. Majetkové restituce jsou nyní v Rusku citlivým tématem, zejména po loňském rozhodnutí Kremlu vrátit zestátněný majetek církvi.

Osmapadesátiletá Marija Vladimirovna je jediným potomkem Vladimira Kirilloviče Romanova a Leonidy Bagration-Muchranské. Marijin děd Kirill Vladimirovič byl vnukem ruského cara Alexandra II. a od roku 1924 držitelem titulu „car ve vyhnanství“.

Vzhledem k panujícím rozdílnostem ve výkladu nástupnických práv některé ruské monarchistické kruhy ambice Mariji Vladimirovny na vedení carského domu Romanovců zpochybňují. Ruské pravoslaví, mnohé šlechtické rody v Evropě i velká část ruské veřejnosti nicméně její nároky respektují.

Velkokněžna, která trvale žije v Madridu, Rusko od 90. let často navštěvuje a věnuje se církevním aktivitám a charitě. Její syn Georgij Michajlovič Romanov-Hohenzollern je podle ruských monarchistů přímým následníkem carského trůnu.

Vydáno pod