EU uvalila tvrdé sankce proti Libyi

Brusel - Evropská unie schválila sankce vůči libyjskému režimu. Restriktivní opatření zahrnují zákaz cest do zemí „sedmadvacítky“, zmrazení finančních aktiv tamních předáků a embargo na dovoz zbraní. EU tímto krokem následuje Radu bezpečnosti OSN, která podobné sankce už schválila o víkendu, její opatření jsou nicméně ještě o něco tvrdší. Brusel pošle na pomoc uprchlíkům tři miliony eur. Západní státy se tak snaží zmírnit humanitární krizi, která vznikla na hranicích Libye s Egyptem a Tuniskem, kam proudí tisíce uprchlíků. Podle OSN uprchlo za poslední týden z Libye na 100 000 lidí.

„Schválila jsem mimořádnou pomoc tří milionů eur na dva úkoly: jednak na pomoc přímo v Libyi, na dodávky léků, zdravotní péče a další krizovou pomoc podle aktuální potřeby. Druhá část jde na pomoc přílivu uprchlíků na tuniské a egyptské hranici. Už tam odjeli experti situaci vyhodnotit,“ oznámila komisařka EU pro humanitární pomoc Kristalina Georgieva. Do Tuniska podle OSN proudí každou hodinu tisíc nových uprchlíků, nemají kam jít, a Tunisko zásobování nezvládá. Od středy přijalo sto tisíc lidí.

Evropská unie dnes zakázala svým státům dodávat do Libye produkty, jako je slzný plyn či různé další prostředky používané při potlačování protestů. Finanční a cestovní omezení navíc postihnou širší okruh hodnostářů režimu. Sankce začnou platit během několika dnů.

Projev Hillary Clintonové k situaci v Libyi (zdroj: ČT24)

Clintonová: Kaddáfí se musí zodpovídat za zvěrstva

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„Užití vojenské síly proti civilistům je nepřijatelné. Rusko to odsuzuje a žádá okamžité zastavení násilí.“

Na zasedání Rady OSN pro lidská práva do Ženevy dorazili ministři zahraničí, včetně Catherine Ashtonové, Hillary Clintonové a Sergeje Lavrova. „Fakt, že je nás tu dnes tolik, vypovídá o tom, že jde o něco velkého. Masivní násilí proti demonstrantům vyburcovalo naše svědomí,“ uvedla šéfka evropské diplomacie.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve svém projevu apelovala na to, aby se Kaddáfího režim zodpovídal za zvěrstva páchaná na demonstrantech. Podpora transformací arabských zemí je strategickou nezbytností, dodala. „Měli bychom společně pracovat na dodatečných opatřeních, aby Kaddáfího vláda skládala účty“ a aby mezinárodní společenství mohlo poskytnout humanitární pomoc a podpořit libyjský lid v jeho touze po demokracii, prohlásila Clintonová. Řekla také, že ve hře jsou stále všechny možné akce proti libyjské vládě, pokud bude nadále hrozit zabíjením libyjských občanů. Podle Clintonové Kaddáfí najímá „žoldáky a hrdlořezy“ k útlaku vlastního lidu a měl by bez odkladů odstoupit.

Žalobce Mezinárodního trestního soudu, který Rada bezpečnosti OSN pověřila vyšetřováním násilností v Libyi, dnes vyjádřil naději, že se soudu během několika dní podaří dokončit předběžné šetření a zahájí plné vyšetřování libyjských násilností.

Násilnosti, které si vyžádaly podle zahraničních odhadů až dva tisíce mrtvých, mezitím v Libyi nadále pokračují. Stejně tak pokračuje i evakuace několika stovek zbývajících občanů zemí EU, kteří se rozhodli tuto severoafrickou zemi opustit. „Zhruba 650 Evropanů stále žádá o evakuaci. Zjišťujeme, kudy je nejsnáze dostaneme ven z Libye,“ informovala Georgieva. Z Libye už odjelo asi deset tisíc občanů zemí EU. Češi, kteří chtěli z Libye odjet, už tak učinili. V zemi zůstává jen několik rodin, které tam žijí dlouhodobě.