Vatikánců přibývá - průměrně o dva ročně

Vatikán – Čeští sčítací komisaři mohou svým vatikánským kolegům jen závidět. Tento nejmenší stát na světě má teď 572 občanů (z toho 32 žen) a počet jeho obyvatel je ještě menší – 444. Od roku 2005 se počet občanů zvýšil o 15, tedy zhruba o dva ročně. Z 572 vatikánských občanů jich ale ve Vatikánu skutečně žije jen 223. Kromě nich tam má stálý pobyt dalších 221 osob, které nemají vatikánské občanství. Jsou to většinou duchovní a řádové sestry.

Údaje byly oznámeny u příležitosti zveřejnění nového vatikánského zákona o občanství. Jeho hlavní novinkou je, že vatikánské občanství už nebude automaticky přiznáváno těm, kdo mají ve Vatikánu stálý pobyt. Ten je ovšem podmínkou pro případné přiznání občanství.

Z dalších zveřejněných údajů vyplývá, že loni se vatikánských obřadů a papežských audiencí zúčastnilo 2,27 milionu lidí, vatikánská muzea navštívilo 4,6 milionu zájemců, do chrámu svatého Petra vstoupilo (odhadem) 18 milionů a na jeho terasu a kupoli vyjelo nebo vystoupalo 4,1 milionu návštěvníků.