Čtyři roky pohřešovaný agent FBI žije

Washington - Bývalý agent americké FBI Robert Levinson, který před čtyřmi lety zmizel v Íránu, je údajně naživu. Podle ministryně zahraničí Hillary Clintonové je držen v jihozápadní Asii. Washington požádal Teherán o pomoc s jeho návratem. Rodina ztratila s Levinsonem kontakt v roce 2007, když na íránském ostrově Kíš jako soukromý detektiv pátral po pašerácích cigaret. Podle posledních svědectví Levinsona před zmizením vyslýchaly íránské úřady; Írán vždy tvrdil, že neví, co se s ním stalo.

„Získali jsme nové známky toho, že Bob je držen někde v jihovýchodní Asii,“ řekla Clintonová. Požádala zároveň íránskou vládu, aby podnikla humanitární akci na Levinsonovu záchranu. Ministryně neupřesnila, na základě jakých důkazů předpokládá, že třiašedesátiletý Levinson žije. Podle agentury AP by zřejmě zveřejnění těchto informací mohlo zkomplikovat snahu o agentovu záchranu.

Levinson v roce 1998 odešel z FBI do důchodu. Později jako soukromý detektiv odjel na ostrov Kíš pátrat po pašerácích cigaret, v březnu 2007 s ním ale rodina ztratila kontakt. Pro jeho nalezení podnikla vše, co se dalo. Před třemi lety se ho manželka Christine vydala hledat do Íránu.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Kíš je zónou volného obchodu, takže Američané pro vstup na ostrov nepotřebují íránská víza. Oblast je oblíbenou turistickou destinací, ale také jedním z hlavních středisek pašeráckých skupin v Perském zálivu. Teherán opakovaně tvrdil, že pohřešovaného agenta nezadržuje. Američané ale v minulosti naznačovali, že agenta patrně unesli pracovníci íránských bezpečnostních složek.

Christine Levinsonová
Zdroj: ČT24