Desítky mrtvých při povolebních nepokojích v Nigérii

Kano (Nigérie) - Násilné protesty na severu Nigérie, které vypukly v pondělí jako výraz nesouhlasu s vítězstvím dosavadního prezidenta Goodlucka Jonathana v sobotních volbách, pokračovaly i dnes a vyžádaly si nejméně 50 mrtvých a další stovky zraněných. Skutečný počet obětí je ale pravděpodobně mnohem vyšší. Počet obětí totiž zatím zahrnuje pouze lidi, kteří přišli o život ve velkých městech, nikoli ty z odlehlejších regionů. Další tisíce lidí musely kvůli násilí opustit své domovy. Kvůli rostoucím nepokojům odvolal dnes prezident ministra vnitra.

Staronový prezident byl v pondělí vyhlášen jako oficiální vítěz voleb s 57 procenty hlasů. Jeho hlavní rival ze severní, převážně muslimské části země Muhammad Buhari, který získal 31 procent hlasů, dnes vyzval své příznivce k ukončení povolebních násilností.

„Já a moje strana se od násilností distancujeme. Účastnil jsem se voleb v roce 2003 i 2007, ale nikdy jsem nepoužil násilí a nemám k tomu důvod ani tentokrát. Vyzývám národ ke klidu a respektování zákonů,“ uvedl pro server BBC Buhari v místním jazyce.

Krize v Nigérii (zdroj: ČT24)

Buhari v pondělí obvinil Jonathana z manipulace s výsledky voleb, které nemůže akceptovat. Na protest proti Jonathanovu vítězství Buhariho příznivci v severní části země zapalovali budovy, na kterých byly vyvěšeny Jonathanovy portréty, a stavěli v ulicích barikády. V dalších městech se ozývala střelba.

Nepokoje zasáhly 14 států, kde protestující muslimové zapalovali obchody, kostely a domy, což si podle nigerijských bezpečnostních sil vyžádalo několik obětí na životech. Nemocnice v průběhu dne přijaly řadu postřelených nebo zraněných mačetou, včetně dětí. Policie zadržela desítky osob a potvrdila, že jde o lidi nespokojené s výsledky voleb. Násilí podle ní nemělo etnický nebo náboženský motiv.

Násilné demonstrace se konaly ve státech Kaduna, Katsina a Zamfara hlavně v nočních hodinách. Podle prohlášení policie dnes mladí křesťané zapálili jednu mešitu ve státě Kano, kde byl poté na 24 hodin vyhlášen zákaz vycházení. Situace se podle nigerijského Červeného kříže ale během dne začala zklidňovat.

Podle pozorovatelů byly letošní volby v Nigérii jedny z nejpoctivějších za poslední desítky let, pochybnosti vyvolávají pouze výsledky voleb z některých jižních států, kde Jonathan získal přes 99 procent hlasů.

Oběť nepokojů v Nigérii
Zdroj: Sunday Alamba/ČTK/AP