Číňanů přibývá, stárnou a stěhují se do měst

Peking - Podle posledního sčítání lidu Čína rychle stárne a už skoro polovina Číňanů bydlí ve městech. Nejlidnatější země světa má teď 1,339 miliardy obyvatel. Počet dětí klesá, zatímco lidí starších 60 let je o tři procenta víc než před 10 lety. Podle odborníků to jsou důsledky politiky jednoho dítěte, která platí od 80. let minulého století. Městské páry to ale neomezuje - kvůli vysokým nákladům na zabezpečení a výchovu chtějí dítě jen jedno.

Podle sčítání z konce loňského roku měla Čína o 73,9 milionu obyvatel více než při posledním před deseti lety, což je zhruba celkový počet osob žijících v Turecku. Počet obyvatel mladších 14 let dosahuje 16,6 procenta, což představuje pokles o 6,3 procenta ve srovnání s rokem 2000. Naopak počet lidí starších 60 let vzrostl o tři procenta na 13,3 procenta celkového počtu obyvatelstva.

Číňané se podle statistik stále více usazují ve městech - žije tam 49,7 procenta lidí, zatímco před deseti lety to bylo 36 procent. Podle statistických údajů v průměrné čínské domácnosti žije 3,1 osoby, zatímco před deseti lety to bylo 3,44 osoby.

Rozhovor s Martinem Křížem (zdroj: ČT24)

Skutečnost, že za posledních deset let v Číně přibylo kolem 40 milionů lidí ve věku 60 a více let, označují analytici za pouhý začátek zrychlujícího se procesu. Rychlé stárnutí obyvatel vyvolává obavy, jak dlouho bude země schopna udržet vysoký ekonomický růst, když stále méně mladých lidí je schopno pracovat v továrnách a budovat cesty, které udělaly z Číny druhou největší světovou ekonomiku po Spojených státech. Demografové se obávají, že beze změn se Čína stane první zemí na světě, která zestárne dřív, než stihne zbohatnout

Projevuje se nadále nevyváženost v poměru pohlaví. V posledních deseti letech připadalo 100 dívek na 118 chlapců. Muži představují více než 51 procent obyvatel, zatímco ve většině zemí ženy počtem převažují nad muži. V důsledku této nerovnováhy nebude moci podle loňské studie do roku 2020 více než 24 milionů mužů najít manželku.

Obyvatelé i média stále více spekulují o tom, zda vláda brzy zmírní politiku jednoho dítěte zavedenou v 80. letech minulého století jako dočasné opatření, které mělo zbrzdit prudký nárůst obyvatelstva, a dovolí více lidem mít dvě děti. Vedení ale vyjádřilo přání zachovat současný stav. Prezident Chu Ťin-tchao na jednání s komunistickými předáky o výsledcích sčítání řekl, že Čína setrvá u přísné politiky plánování rodiny, aby se udržela porodnost na nízké úrovni a zachoval se ekonomický růst.

Čína soudí, že její politika plánování rodiny zabrání tomu, by se narodilo 400 milionů dalších obyvatel a pomůže prolomit tradiční snahy obyvatel mít velkou rodinu, která by je měla ochránit před chudobou. Panují ale vážné obavy nad vedlejšími dopady této politiky, k nimž patří selektivní přístup k potratům a rychlé stárnutí obyvatelstva.

Čínské obyvatelstvo stárne
Zdroj: ČTK/AP/Andy Wong