Patří Chromebookům budoucnost, nebo i současnost?

San Francisco - Google zesiluje útok na Microsoft: po internetovém prohlížeči Chrome začne od poloviny června v sedmi zemích prodávat notebooky se svým stejnojmenným operačním systémem. Takzvané Chromebooky vydrží nabité celý den, systém naběhne do osmi sekund a jsou neustále online. První výrobci, kteří zkusí na trh s novinkou přijít, jsou Acer a Samsung. Cena je ale relativně vysoká: 329 až 499 dolarů (až 8540 Kč). Do prodeje půjdou v USA, Británii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku a Španělsku.

Nový systém je postavený tak, že je uživatel stále online. Aplikace si nemusí stahovat ani instalovat, ale používá je rovnou na webu. Google v podstatě dělá z počítačů jen terminály, které mají všechna data na internetu. „Počítače jsou dnes zbytečně složité a jenom své uživatele mučí. Je to špatný model a myslím, že Chromebook ukazuje cestu, jak z toho ven,“ říká spoluzakladatel Googlu Sergey Brin.

Podle redaktora magazínu Wired Stevena Levyho znamená Chromebook velmi pravděpodobně budoucnost práce s počítači. Otázka ovšem je, jestli i současnost. Ta totiž patří tabletům, kterým vládne iPad od Applu. Jsou výkonné a už v ledasčem nahrazují malé netbooky. Pro Chromebook, speciálně stavěný na principu prohlížení internetu, tak budou velkou konkurencí už jen proto, že jsou ve stejné cenové hladině.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Google zajímají hlavně školy a firmy. I proto jim nabídne pronájem počítačů za dvacet dolarů měsíčně. To by mohlo podle odhadů společnostem snížit náklady na informační technologie až o třetinu.

Sergey Brin
Zdroj: ČT24