Obhajoba neuspěla, proces s Wildersem pokračuje

Amsterdam - Amsterdamský soud dnes zamítl žádost, aby bylo zastaveno trestní stíhání šéfa nizozemské krajní pravice Geerta Wilderse. Neuznal tvrzení obhajoby, že politik nemá spravedlivý soudní proces, protože soudce Tom Schalken je podjatý; loni se prý pokusil v soukromí přesvědčit jednoho svědka obhajoby, že je správné Wilderse soudit. Wildersův advokát požádal o zastavení trestního stíhání 2. května.

Wilders, který stojí v čele třetí největší nizozemské strany, je před soudem pro údajné podněcování nenávisti k muslimům. Hrozí mu až rok vězení. Blonďatý politik proslul vehementním tažením proti přistěhovalcům a ostrými výroky na adresu muslimů, koránu a islámu vůbec. Mimo jiné přirovnal islám k fašismu a korán k manifestu nacistického vůdce Adolfa Hitlera Můj boj (Mein Kampf). V krátkém filmu Fitna (Rozvrat) zase propojil záběry z teroristických útoků s recitací veršů z koránu.

Soudce Marcel van Oosten:

„Žádost se zamítá. Není pravděpodobné, že by se Schalken pokusil svědka ovlivnit… Není možné tvrdit, že bylo porušeno právo podezřelého na spravedlivý proces.“

Wilders se zaštiťuje svobodou projevu a říká, že nikdy nepřekročil zákonný rámec. Jeho Strana pro svobodu (PVV) podporuje menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů výměnou za vládní kroky proti přistěhovalectví.