Katar vypověděl Libyjku znásilněnou Kaddáfího vojáky

Benghází - Libyjka, která byla podle svého tvrzení znásilněna a mučena skupinou vojáků libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, byla vypovězena z Kataru, kde hledala útočiště. Imán Ubajdíová byla deportována zpátky do Libye, kde se nyní nachází v povstalecké baště Benghází. Uvedla to mluvčí Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR) Sybella Wilkesová.

Wilkesová poukázala zároveň na fakt, že Ubajdíové byl přiznán status uprchlíka a že neexistuje „žádný dobrý důvod“, proč byla deportována z katarského Dauhá, kam se minulý měsíc uchýlila. Ubajdíová byla katarským vojenským letadlem dopravena do Benghází, bašty povstalců na východě Libye a ubytována v místním hotelu, řekl agentuře AFP představitel UNHCR ve Washingtonu Vincent Cochetel.

Ubajdíová se podle něj nechtěla vrátit do Libye ze strachu o svůj život. „Podle našeho názoru se bojí oprávněně,“ řekl Cochetel a zdůraznil, že v Libyi „jsou lidé, kteří mají zájem ji umlčet“. O případu Ubajdíové se mluví od 26. března, kdy ji vládní agenti vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu. Ubajdíová tam pronikla, aby ukázala zahraničním novinářům odřeniny a zhmožděniny, jež podle ní utrpěla při znásilnění 15 muži věrnými libyjskému vůdci.

Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxi, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí. Začátkem dubna pak novinářům řekla, že poté, co byla vyvedena z hotelu, strávila 72 hodin ve vazbě, kde ji vyšetřovatelé polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení. Povstalecká Přechodná národní rada pak 9. května oznámila, že se podařilo Ubajdíovou vyvézt ze země a kvůli její bezpečnosti ji dopravit do Kataru.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že američtí představitelé nedávno s Ubajdíovou mluvili a že USA se „velmi obávají o její bezpečnost“. Toner zároveň potvrdil, že Ubajdíová byla vypovězena z Kataru, a dodal, že Spojené státy se budou snažit pomoci najít pro ni odpovídající azyl v zahraničí.