Jemenský prezident není mrtvý, ale jen zraněný

Saná – Podle zpráv jemenské opozice byl dnes zabit prezident Alí Abdalláh Sálih. Oficiální zdroje to ovšem popřely. Státní agentura SANA tvrdí, že prezident je jen lehce zraněný. Sálih později vystoupil v televizi, kde dnešní události označil za útok „zločineckého gangu“. Proti prezidentovi už od ledna protestuje jemenská opozice, která žádá jeho odchod. Prezident to ale odmítá.

Televizní stanice jemenské opozice dnes přinesla zprávu, že při útoku na mešitu v prezidentském paláci byl zabit prezident Sálih. Vláda ale následně zprávu popřela. „Prezident je v pořádku a do hodiny vystoupí s prohlášením k národu, má jenom lehčí zranění,“ uvedl náměstek ministra informací Abdu al-Džanadí. Prezident je nyní s drobným zraněním na krku ošetřován ve vojenské nemocnici.

„Ostřelovali mešitu na pozemku paláce. Několik zraněných je ve vážném stavu. To překročilo všechny meze,“ říká mluvčí vládní strany Tárik al-Šami. Při výbuchu granátu u mešity v prezidentském komplexu zemřeli tři strážci a zraněn byl i premiér, vicepremiér a předseda parlamentu, který je prý v kritickém stavu. 

V televizi pak prezident prostřednictvím audionahrávky za útočníky označil bojovníky opozičního kmenového svazu Hašídů vedených šajchem Sádikem Ahmarem. „Vzdávám úctu našim armádním silám a bezpečnostním jednotkám, že ustály tuto výzvu od zločineckého gangu, který nemá nic co do činění s takzvanou revolucí mládeže,“ prohlásil Sálih.

Ahmar v prohlášení svého úřadu účast na útoku popřel a obvinil ze zinscenování útoku Sáliha. Útoku na prezidentský komplex předcházelo bombardování domů dvou vůdců opozičního kmenového svazu Hašídů a generála Alího Muhsína Ahmara (není v příbuzenském vztahu s šajchem Ahmarem), který se přidal k opozici. Jejich domy byly údajně srovnány se zemí.

V Saná už několikátý den pokračují tuhé boje mezi armádou a opozičními jednotkami. Ty zastupují především bojovníci kmene Hašídů šajcha Sádika Ahmara. V metropoli byly dnes rozmístěny i speciální jednotky, které na jihu země bojují proti al-Káidě. V Saná mají hlídat vládní budovy. 

Nepokoje v zemi vypukly už v lednu, střety mezi demonstranty a armádou si vyžádaly už 350 obětí. Opozice žádá odchod prezidenta, ten to však odmítá. Nepodepsal dokonce už tři dohody o předání moci.

Pastevec koz to dotáhl do čela země

Šíita Alí Abdalláh Sálih údajně vychodil jen několik tříd náboženské základní školy a podle legendy se živil jako pastevec koz.

Ve 12 letech vstoupil do armády, kde si začal budovat kariéru. V roce 1962 se ale zapojil do hnutí mladých důstojníků, které svrhlo monarchii. Pak následoval strmý vzestup vzhůru.

Po zavraždění prezidenta Jemenské arabské republiky Ahmada Husajna Ghášimího v červnu 1978 byl 17. července 1978 zvolen prezidentem Severního Jemenu. 

V 80. letech podporoval Sálih jemenské mudžáhidy bojující v Afghánistánu proti Sovětům.

V květnu 1990 docílil sjednocení země a stal se opět jejím prezidentem, tím je dodnes.


Dnes se demonstrovalo i v Sýrii

Nejméně 34 demonstrantů zabila syrská armáda ve městě Hamá. Proti vládě tu protestovalo na 50 tisíc lidí. Ostrou palbou rozhánějí vojáci masová shromáždění i v dalších městech. Opozice svolala demonstrace po celé zemi na památku víc než 30 dětí, které zemřely od začátku protestů. Tím nejznámějším je třináctiletý Hamzá Chatím, kterého režim před zabitím krutě mučil.