9/11 – spiklenecké teorie stále žijí a lidé jim věří

New York - Jen několik hodin poté, co unesená letadla narazila 11. září 2001 do newyorských mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC), se začaly šířit stovky konspiračních teorií. A některé z nich přežívají i po deseti letech navzdory všem důkazům. Nedávný průzkum zjistil, že každý čtvrtý Newyorčan věří, že „dvojčata“ poslala k zemi demoliční technika. Vlastní průzkum si pro dokumentární pořad udělala britská televizní stanice BBC. Při telefonickém dotazování u tisíce lidí ve Velké Británii a tisíce v USA zjistila, že 14 procent Britů a 15 procent Američanů věří, že za útoky, které si vyžádaly téměř 3 000 životů, stála spíše americká vláda než teroristická síť al-Káida.

Položená otázka zněla: „Všeobecně je přijímáno, že tyto útoky provedla al-Káida. Někteří lidé nicméně naznačili, že došlo k širší konspiraci zahrnující americkou vládu. Věříte vy osobně, že se jednalo o širší spiknutí, nebo ne?“ Odpověď ano byla častější mezi mladšími lidmi; přihlásila se k ní zhruba čtvrtina z věkové kategorie 16 až 24 let.


Dalším důkazem obliby a vytrvalosti, s jakou se konspirační teorie drží při životě, je videofilm Loose Change 9/11: An American Coup režiséra Dylana Averyho z roku 2009, který rovněž tvrdí, že 11. září naplánovala americká vláda. Tento snímek patří k nejstahovanějším v historii internetu. 

Mezi nejčastěji zmiňované a nejvytrvaleji přežívající spiklenecké teorie patří tvrzení, že budovy WTC byly profesionálně zdemolovány, že americká vzdušná obrana dostala příkaz „držet se stranou“, že Pentagon zasáhla raketa, a nikoli Boeing 757 a že slavný let 93, jehož cestující začali s únosci bojovat, byl zasažen střelou vzduch-vzduch, než se zřítil v okrsku Somerset.  

Konspirační teorie a nevědomost o tom, kdo provedl útoky na New York a Washington, kolují i v dalších zemích, kterých se události po 11. září bezprostředně dotkly; především v Afghánistánu a Pákistánu. Jak napsal na svých internetových stránkách list GlobalPost, většina Pákistánců ani deset let po teroristických útocích neví, kdo je provedl. Mnozí jednoduše nemají tušení, jiní podezírají USA či Izrael. Opakuje se tak zhruba výsledek průzkumu z roku 2008, kdy 72 procent dotázaných Pákistánců odpovědělo, že neví, kdo za útoky stál, 19 procent bylo přesvědčeno, že byly dílem samotných USA a shodně čtyři procenta podezírala al-Káidu a Izrael. 

Konspirační teorie o 11. září (zdroj: ČT24)

Mezi těmi, kdo mají rádi spiklenecké teorie, se nejčastěji opakuje argument, že USA provedly útoky samy, aby měly důvod k invazi do Afghánistánu. Podle této teorie se Spojené státy chtěly dostat blíž k ropným zdrojům ve Střední Asii, blíž k Číně a možnosti přiškrtit její sílící ekonomiku i moc, anebo jednoduše snaha „vymýtit muslimské společenství“ - možná ve spojenectví s pákistánským dávným rivalem Indií. 

  • 11. září 2001 zdroj: AP Photo
  • 11. září 2001 zdroj: AP Photo

BBC: Pět nejčastějších spikleneckých teorií, které kolují v internetových komunitách

Proč nejmocnější vzdušné síly světa nedokázaly zastavit žádné ze čtyř unesených letadel?    

- Konspirační teorie: Tehdejší viceprezident Dick Cheney armádě nařídil, aby se držela stranou a aby proti letadlům nezasáhla.    

- Oficiální verze: Šlo o vysoce nezvyklý únos s násilím na palubě, při nichž byly vysílače určující přesnou polohu letadla vypnuty nebo změněny. Navíc se ten den konalo ve velitelství amerických vzdušných sil rutinní cvičení. Kontrolor letového provozu vypověděl, že žádnou „neexistující reakci“ nezaznamenal. Panoval nicméně zmatek a nedostatek komunikace mezi civilní letovou kontrolou a armádou.    

Proč se „dvojčata“ zřítila tak rychle a rovně dolů po požáru v několika podlažích, který trval jen hodinu nebo dvě?    

- Konspirační teorie: Dvojčata zničily kontrolované demolice. Teorie se odvolávají na rychlost zřícení (asi deset vteřin), relativně krátkodobé požáry (56 minut ve WTC2 a 102 minut ve WTC1), zprávy o zvuku explozí krátce před zřícením či prudké vybuchování části oken v řadě podlaží před zřícením.    

- Oficiální verze: Vyšetřování došlo k závěru, že letadla přerušila a poškodila nosné sloupy a protipožární systémy. Zhruba 38 tisíc litrů leteckého paliva se rozlilo přes několik podlaží a rozpoutalo rozsáhlé požáry. Teplota dosahující až 1 000 stupňů Celsia způsobila propadání pater a ohýbání obvodových sloupů, což vyvolalo zvuky podobné explozím. Ohromná váha propadlých podlaží vytvořila tíhu dalece překračující to, nač byly nosné sloupy navrženy. Jak se hroutila patra, vylétaly trosky okny ven. Kontrolované demolice se vždycky provádějí odspodu, zatímco v tomto případě hroucení začalo shora. 

  • 11. září 2001 zdroj: AP Photo
  • 11. září 2001 zdroj: AP Photo

Jak mohl amatérský pilot letět s komerčním letounem v komplikovaném manévru a zřítit se s ním na Pentagon, a to 78 minut poté, co se objevila první zpráva o možném únosu?    

- Konspirační teorie: Do Pentagonu nenarazil Boeing 757, ale raketa, malé letadlo nebo bezpilotní letoun. Od chvíle, kdy se objevily důkazy, že do budovy skutečně narazil letoun společnosti American Airlines z letu číslo 77, soustředila se pozornost spikleneckých stoupenců na složitý přibližovací manévr. Nyní tvrdí, že letadlo nebylo pod kontrolou al-Káidy, ale samotného Pentagonu.    

- Oficiální verze: Trosky letadla včetně černých skříněk byly na místě shromážděny a prověřeny FBI. Našly se také ostatky cestujících a posádky a pozitivně identifikovány s pomocí DNA. Svědci rovněž viděli letadlo narážející do Pentagonu.    

Proč bylo místo neštěstí v pensylvánském Shanksvillu (kde havaroval letoun mířící údajně s únosci na Bílý dům) tak malé a nebyly tu vidět trosky letadla?    

- Konspirační teorie: Let United Airlines číslo 93 sestřelila raketa a letoun se rozpadl ve vzduchu, kvůli čemuž se trosky roztrousily po rozsáhlé ploše.    

- Oficiální verze: Existují jak jasné fotografie trosek na místě, tak hlasový záznam z kokpitu dokazující, že se cestující únoscům postavili a ti pak úmyslně nechali letadlo zřítit. Prvotní teorie o tom, že se trosky roztrousily po rozsáhlém území, se ukázaly jako falešné. Ve skutečnosti jen vítr rozfoukal lehčí trosky, jako byl papír či izolační materiál, zhruba na půldruhého kilometru daleko.    

  • Záchranné práce po 11. září autor: Stan Honda, zdroj: AP Photo
  • 11. září 2001 zdroj: AP Photo

Jak se mohl mrakodrap (budova číslo 7 Světového obchodního střediska), který letadlo nezasáhlo, zřítit tak rychle a symetricky, když se kvůli požáru žádný jiný mrakodrap s ocelovou konstrukcí nezřítil?    

- Konspirační teorie: Budova WTC7 byla zničena při kontrolované demolici s využitím výbušnin i zápalných látek. Prvotní zájem vyvolalo slovo „stáhnout“, které v televizním rozhovoru použil majitel Larry Silverstein. Ve skutečnosti ale mluvil o stažení hasičů, nikoli budovy k zemi. Anglické spojení „pull it“, které použil, demoliční čety k odpálení výbušin, jak to bylo konspiračními teoretiky interpretováno, neužívají. Pozornost se soustředila na rychlost zřícení, která s 2,25 vteřiny dosáhla téměř volného pádu. Příznivci konspiračních teorií tvrdí, že jen výbušniny by mohly dokázat složit budovu k zemi tak rychle a symetricky. 

- Oficiální verze: Tři roky trvající vyšetřování došlo k závěru, že se budovy zřítily kvůli nekontrolovaným požárům, které vypukly po zřícení nedaleké severní věže a které hořely téměř sedm hodin. Vodní přívody napájející nouzový hasící systém byly poškozeny.

Vydáno pod